Walk The Line 2010 belicht: Dan le Sac vs Scroobius Pip Walk The Line 2010 belicht: Dan le Sac vs Scroobius Pip

"Improviseren doen we alleen als het publiek het echt wil"

, Frank Veldkamp

Walk The Line 2010 belicht: Dan le Sac vs Scroobius Pip

"Improviseren doen we alleen als het publiek het echt wil"

Frank Veldkamp ,

Met de single 'Thou shalt always kill' maakte het Britse duo Dan le Sac vs Scroobius Pip in 2006 een verpletterende indruk. De vlijmscherpe satirische rap over de hedendaagse Engelse jongerencultuur betekende een vliegende start voor het tweetal. Onlangs verscheen het tweede album 'The Logic Of Chance', wat ook weer volstaat met geëngageerde teksten en freaky breakbeats. 3VOOR12 Den Haag sprak met Dan le Sac in de aanloop naar hun optreden op Walk the Line.

"Improviseren doen we alleen als het publiek het echt wil"

Met de single 'Thou shalt always kill' maakte het Britse duo Dan le Sac vs Scroobius Pip in 2006 een verpletterende indruk. De vlijmscherpe satirische rap over de hedendaagse Engelse jongerencultuur betekende een vliegende start voor tekstschrijver David Meads (Scroobius Pip) en laptop wonder Daniel Stephens (Dan le Sac). Onlangs verscheen het tweede album 'The Logic Of Chance', wat ook weer volstaat met geëngageerde teksten en freaky breakbeats. 3VOOR12 Den Haag sprak met Dan le Sac in de aanloop naar hun optreden op Walk the Line.

In 2005 boekt Daniel Stephens dichter Scroobius Pip voor een optreden in de Fez Club in Reading, Engeland, waar hij de programmeur is. "We hebben nooit echt besloten om te gaan samenwerken", vertelt Dan. "Ik heb een paar remixen gemaakt van nummers van Pip voor het album 'No Commercial Break' waar hij mee bezig was en de samenwerking beviel zo goed dat we uiteindelijk samen nummers zijn gaan maken. Pas enkele maanden nadat we 'Thou shalt always kill' hadden gemaakt werden we een band. Naar daarnaast hebben we ook nog steeds onze eigen projecten. “ De single wordt direct opgepikt door dj's John Kennedy van XFM London en Rob da Bank van BBC Radio 1 en al vrij snel daarna speelt het duo op festivals als Glastonbury, Reading en Bestival.

Het tussenvoegsel 'versus' (tegenover) in de bandnaam doet een zekere rivaliteit vermoeden. "Versus is precies de juiste omschrijving van onze samenwerking", legt Dan uit. "Wat we doen is een clash van muziek en woorden die op zichzelf kan staan. Als je traditionele hiphop beats onder gesproken poëzie zet krijg je hiphop. Dat is de soort clash die we maken." Onlangs bracht het duo haar tweede album 'The Logic Of Chance' uit, nadat twee jaar geleden 'Angels' hoge ogen gooide. "Op de nieuwe plaat zijn we duidelijk gegroeid. We hebben ondertussen zo enorm veel live optredens gedaan dat we nu aanvoelen hoe we tracks moeten maken die live kunnen exploderen. Daar leggen we bij onze nieuwe nummers ook echt de focus op." Het album is behalve als download ook uitgekomen op cd en vinyl: "Dat doen we omdat mensen nog steeds muziek op deze formaten willen hebben. Ik koop zelf ook nog steeds vinyl en ik vind het belangrijk mensen de keuze te geven. Het voelt ook gewoon goed om fysiek een album in je handen te hebben, de geur van de inkt op de hoes op te snuiven en de tik en kraak te horen als je de naald voor het eerst op de plaat zet."

Op 'The Logic Of Chance' staat een samenwerking met de Amerikaanse zangeres Kid A. "Vorig jaar heb ik een EP van Kid A geproduceerd, dus ik wist al hoe getalenteerd ze was. Toen ik met Pip aan het nummer 'Cauliflower' werkte kon ik me geen betere zangeres voor het nummer voor de geest halen dan zij." Kid A blijkt groot fan van Radiohead en ontleent haar artiestennaam aan een van hun albums. "Over de logica van toeval gesproken", refereert Dan aan de titel van hun album: "Ze wilde met ons werken omdat we een sample van Radiohead gebruikt hebben in onze kerstsingle 'Letter from God to man' in 2007." Die sample, een stukje van 'Planet telex' van het Radiohead album 'The Bends' levert het duo een hoop ellende op met het legaal gebruiken er van. In een eerder interview gaf Dan aan daarom op de nieuwe plaat geen samples meer te gebruiken, maar het ligt iets genuanceerder: "Als je jezelf beperkingen oplegt in je creatieve proces, alleen maar omdat er legale kwesties kunnen gaan spelen, doe je jezelf te kort in het creëren van iets moois. Voor ons nieuwe album zijn we gewoon geen samples tegengekomen die de moeite van het gebruiken waard waren."

Inspiratie haalt Dan le Sac uit acts als Aphex Twin, Squarepusher, Cabaret Voltaire maar ook Joy Division en Mogwai. "Het gaat mij om mensen die in de eerste plaats voor hun eigen plezier en noodzaak muziek maken." Op het podium is de rolverdeling binnen het duo duidelijk: Dan le Sac leeft zich uit op zijn laptop en effectapparaten, terwijl Scroobius Pip zijn teksten over het publiek uitspuwt. "Onze live set is heel levendig, we manoeuvreren razendsnel tussen dansbare humor en onderwerpen als zelfmoord. We nemen ons publiek mee op reis. Er is op zich niet veel ruimte voor improvisatie; Pip heeft de structuur van de songs nodig om zijn teksten te kunnen brengen. Er zitten wel enkele momenten in de set waarop ik mijn eigen ding kan doen, maar dat gebeurt alleen als het publiek het echt wil."

Curriculum Vitae
Naam band:
Dan le Sac vs. Scroobus Pip
Komt uit: Essex, Engeland (opererend vanuit Londen)
Bandleden: Dan le Sac (Daniel Stephens) en Scroobius Pip (David Meads)
Discografie: Angels (2008), The Logic of Chance (2010)
Invloeden: Aphex Twin, Squarepusher, Joy Division, A Certain Ratio, The Normal, Caberet Voltaire, Spiritulized, Mogwai en Sage Francis

Dan le Sac vs. Scroobius Pip speelt vrijdag 14 mei om 21.00 uur in de SuperMarkt.

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag