Kooijmans/Carillo, de Holland-Amerika lijn Kooijmans/Carillo, de Holland-Amerika lijn

Muziek uit vriendschap

, Ferry Bovet

Kooijmans/Carillo, de Holland-Amerika lijn

Muziek uit vriendschap

Ferry Bovet ,

Het is relatief stil rond Golden Earring, maar dat wil niet zeggen dat de bandleden op hun lauweren rusten. Gitarist en zanger George Kooijmans maakte samen met de Amerikaan Frank Carillo de plaat ‘On Location’. George behoeft in Den Haag natuurlijk geen enkele introductie. Frank misschien wel.

Muziek uit vriendschap

Het is relatief stil rond Golden Earring, maar dat wil niet zeggen dat de bandleden op hun lauweren rusten. Gitarist en zanger George Kooijmans maakte samen met de Amerikaan Frank Carillo de plaat ‘On Location’. George behoeft in Den Haag natuurlijk geen enkele introductie. Frank misschien wel.

“Nou, ik denk dat een hoop mensen Frank ook wel kennen,” meent George. “Hij heeft met z’n band The Bandoleros al vaker in Nederland opgetreden.” Frank: “En daarvoor ook met Annie Golden, als duo. Dus het voelt best wel als thuis voor mij, ook al omdat ik met regelmaat dezelfde fans weer zie opduiken.” De heren leren elkaar een kleine tien jaar geleden kennen. Frank vertelt:  “Ik was met Annie in Nederland om een plaat te mixen, in ‘91 of ‘92, ik had toen een Nederlands platencontract. Dat zou in Amsterdam gebeuren maar er was iets met die studio, wat weet ik niet meer precies. De platenmaatschappij had George gebeld, die producer John Sonneveld regelde. Die kende ik al uit Amerika, maar ik realiseerde me niet dat het dezelfde persoon was. We hebben de plaat uiteindelijk in de studio van George afgemaakt en George en ik zaten al snel op één lijn. Het klikte en dat zijn dingen die je nooit kunt afdwingen.”

De vriendschap ontwikkelt zich verder en George produceert de volgende plaat van Carillo en Golden, ‘Toxic Emotion’. Frank op zijn beurt werkt mee aan het ‘Millbrook USA’ album van Golden Earring, als songwriter en gastmuzikant. Samen een plaat maken ligt voor de hand maar toch duurt dat nog een hele tijd. Frank: “Ik had tijd doorgebracht bij George en zijn gezin en we zijn in z’n studio gaan zitten en gewoon maar gaan zitten spelen, glas wijn erbij. Het was gezellig en voordat we er erg in hadden, waren er vier nummers ontstaan. Dus we zeiden al: we moeten een keer gaan samenwerken. En uiteindelijk hebben we dat gedaan!”

Het resultaat is het in april verschenen album ‘On Location’ met daarop elf tracks, waaronder ‘Maybe roses never die’, één van de tracks die ze in de jaren negentig al schreven. De opnamelocatie was, jawel, Millbrook, USA. De sound van zowel Kooijmans als Carillo is te herkennen, maar, vindt George, “Ik denk dat het toch vooral een mix is geworden van Franks muziekstijl en die van mij. Ik vind dat interessant, Frank zit toch meer in de blues en roots en bij mij is het denk ik meer pop-achtig.” “Het is anders dan wat wij solo doen, zeker weten”, vult Frank aan.

Kooijmans en Carillo touren ook om het album onder de aandacht te brengen, waarbij ze samen spelen met de Barking Dogs uit Rotterdam. George: “Ik ken die gasten al langer, het is een goeie band. We treden nu al een tijdje samen op en raken steeds beter op elkaar ingespeeld. Het wordt steeds meer een ‘killing machine’.” “Of een ‘runaway train’” meent Frank. Een aantal clubshows zitten erop, nu staan de 5 mei festivals voor de deur. Ze doen er twee, eerst in Zwolle en daarna in Den Haag. De grote hoeveelheid publiek zijn ze wel gewend.”Ik vind het eigenlijk enger om voor 100 mensen in een club te spelen,” meent Frank. “Ik heb wel vaker voor grote mensenmassa’s gestaan, dan ik zet gewoon m’n bril af en zie ik toch geen details meer, haha! Ik hou wel van de grote dingen, het geluid is groots, je hebt lekker de ruimte op het podium. We gaan lol maken!” Met of zonder repertoire van Golden Earring? George: “Nee, songs van de Earring ga je niet horen. Wel wat spul van Franks eigen platen en wat van mijn solomateriaal. En uiteraard van ons gezamenlijke album. Dat is wat we willen doen.”

George Kooijmans en Frank Carillo spelen woensdag om 19.00 uur op het 5 Mei Festival, op het hoofdpodium op het Spuiplein.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag