Field Music wil helemaal geen band zijn Field Music wil helemaal geen band zijn

"In zekere zin zijn we toch een band geworden"

, Susanne Kooijman

Field Music wil helemaal geen band zijn

"In zekere zin zijn we toch een band geworden"

Susanne Kooijman ,

De Britse band Field Music is één van de afsluiters van het Walk The Line festival dat 14 en 15 mei in de Haagse binnenstad wordt gehouden. Door veel muziekliefhebbers en journalisten worden ze gezien als de act waar iedereen het over gaat hebben. Genoeg reden voor 3VOOR12 Den Haag om zanger David een vragenlijst voor te leggen.

"In zekere zin zijn we toch een band geworden"

De Britse band Field Music is één van de afsluiters van het Walk The Line festival dat 14 en 15 mei in de Haagse binnenstad wordt gehouden. Door veel muziekliefhebbers en journalisten worden ze gezien als de act waar iedereen het over gaat hebben. Genoeg reden voor 3VOOR12 Den Haag om zanger David een vragenlijst voor te leggen.

De MySpace pagina van de band opent met de zin 'pretending to be a band since 2005'. Ze hebben nooit echt het gevoel gehad een band te zijn. “In 2003 en 2004, toen we het eerste album opnamen, wilden we gewoon een plaat maken. We waren niet geïnteresseerd in het zijn van een band. Het toeval wil dat in het proces van muziek maken we worden gezien als een band en we dat in zekere zin ook zijn geworden.”
 
Het nieuwe album ‘Meausure’ telt twintig liedjes en is uitgebracht als dubbelalbum. De band had daarmee genoeg ruimte om volop te experimenteren. “We namen een pauze in 2007, deels omdat we voelden dat het geluid van Field Music te beperkt was geworden. Na het opnemen van enkele andere cd's en het uitproberen van veel verschillende ideeën, beseften Peter en ik dat het geluid van Field Music veel verder kan reiken dan we eerder hadden gedacht. Een nieuw Field Music album moest proberen aan te tonen hoe breed het geluid was geworden! Op een kort album is het moeilijker om stilistische variaties toe te voegen zonder dat de flow er uit gaat.”

Het laatste nummer op het album 'It's about time' is meer dan tien minuten lang met veel experimentele geluiden erin. “Voor mij kan veel van de instrumentatie de dynamiek tussen de bandleden live op het podium verstoren. Ik wil dat we elkaar kunnen horen op het podium en dat we kunnen reageren op wat de ander speelt. Het is moeilijker om dat te doen wanneer er veel mensen op het podium staan of wanneer er een vast tempo is. Maar op cd wil ik graag een traditionele rockinstrumenten gebruiken op een niet-traditionele manier, samen met klanken die zeer zelden gebruikt op worden rockalbums.” Echte regels voor het schrijven van een Field Music lied zijn er niet. “Als Peter en ik het hebben geschreven en we willen dat het een Field Music liedje wordt, dan is het een echte Field Music song. Er zijn eigenlijk verder geen regels. Ik gebruik liever geen clichés in een song en ik hou niet van zelfmedelijden zonder humor. En ik ben niet dol op sentimentaliteit.”

Het neerzetten van een goede liveshow is voor de band van groot belang. “Als we live spelen, zijn we een rockband. Wij houden van verrassende wendingen in een show. Maar net als alle live bands die we het meest bewonderen, staan we op het podium echt onze darmen eruit te zweten. Met behulp van elke neuron en elke spier proberen we de beste muziek te maken die we op dat moment kunnen maken. Soms gaat dat mis, maar ik heb altijd de voorkeur aan bands die proberen om dingen te doen en dingen uit te proberen dan bands die in hun comfort zone blijven hangen.”

De sound van de band wordt door recensenten en journalisten vaak omschreven als 'niet-Engels'. “We krijgen net zo vaak vergelijkingen met echt Engelse bands, hoor! In sommige opzichten zijn we heel anders dan de meeste Engelse bands van dit moment. Engeland is een land waar de muziekscene het moet hebben van de hype. Het is een klein land waar alles de next big thing moet zijn. Uiteraard zijn wij niet zo en de meeste van die gehypte bands als The Stone Roses, Oasis, The Arctic Monkeys hebben geen indruk op ons gemaakt. Aan de andere kant, veel van de bands en artiesten die mij het meest hebben beïnvloed zijn Engels: The Beatles, Roxy Music, David Bowie, Kate Bush.”

De tourbus van de band is niet erg rock 'n roll. “Onze tourbus is slechts een kleine Vivaro dat lijkt op elke andere kleine witte bestelwagen. Het heeft een doos met snacks en het wemelt van de insecten op de voorruit. Het is best wel schoon te houden ,want we hebben we niet genoeg ruimte om veel rotzooi te maken.” Onderweg een lied schrijven zit er voor de zanger niet in. “Helaas nooit. Voor mij vergt liedjes schrijven tijd. Tijd voor mijzelf en ik heb nooit en te nimmer enige tijd op tour.” De band heeft net een kleine tour door Nederland gedaan, maar hebben alweer zin in het volgende optreden.“We hebben altijd veel plezier tijdens onze shows in Nederland. Onze recente data in Rotterdam en Amsterdam waren waarschijnlijk de beste van de tour. En we hebben altijd goede ervaringen gehad tijdens Europese festivals. Dus we zijn behoorlijk optimistisch over ons bezoek aan Nederland.”

Field Music speelt op vrijdag 14 mei om 23.30 uur in de grote zaal van het Paard van Troje.

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag