Cd-recensie: Yen Harley - 'The Substance Of Things’

Muziekliefhebbers, spits je oren!

Hans van der Maas ,

Zelden zo gegrepen door een plaat van Nederlandse bodem. De Haags/Utrechtse band Yen Harley (van Lukas Batteau) komt, ziet en overwint met het sublieme ‘The Substance Of Things’. Tien krachtige, melancholieke songs die je keer op keer verrassen en inpakken.

Zonder overdrijven grijpt Yen Harley je bij de kladden en laat pas na 45 minuten los. Wat betreft muziekstijl klinkt de band niet bijster origineel, maar het onderscheid zit ‘m in de invulling. De melodie bijvoorbeeld. Dat zet zich direct in met opener ‘Pearls’ waarin je gegrepen raakt door de overdonderende overtuigingskracht van de cd en je hoopt dat je ook de komende nummers met gespitste oren aan de boxen gekluisterd blijft. Reken maar. Allemachtig! Waarin een klein land groot kan zijn. Iedereen moet luisteren. Geef het een kans en laat je verpletteren. De single, het heerlijke ‘Call it love’, verdient een ereplek in de huiskamer. En dan ben je nog maar twee nummers onderweg.

Het is ook die stem van frontman Lukas Batteau. Eigenzinnig, doortastend en origineel. In ‘Family man’ bijvoorbeeld, harmoniseert zijn stem prachtig met het gitaargeluid van Rolf Perdok. Tel daar de dwingende bas van Josine van der Splinter en de soms stevige drumpartijen van Berry Vink bij op en je bent getuige van de muzikaal hoogstaande Lage Landengeboorte die Yen Harley heet. Na het prettig rockende ‘Why she runs’ neemt de band gas terug met het meeslepende ‘Inhale’, waarin zo veel melancholie schuilt, dat de ogen beginnen te branden en wie het dan nog droog houdt, krijgt een nieuwe uitdaging in het daaropvolgende ‘The seventh day’.

Yen Harley stapelt verder en grijpt door met ‘Under black light’, nummer zeven van de cd. Een aangrijpend couplet met een stevig refrein, ook weer volgens inmiddels beproefd recept. Daarin schuilt wellicht een gevaar, omdat hier een cd ligt waarmee Yen Harley klaar lijkt. Luister maar eens naar ‘Holes in the sky’, dat de hoge kwaliteit vasthoudt. Verwend als je inmiddels bent, raakt nummer negen van de cd, ‘Line of fire’, weliswaar de gevoelige snaar, maar er klinkt hier een zweem van gemakzucht door. Gelukkig eindigt ‘The Substance Of Things’ met het gevoelige ‘By starlight’. Een passende afsluiter van een cd die een groot publiek verdient. Spits allen je oren.

Beluister 'The Substance Of Things' in de Haagse YouBox.