Cd-recensie: Noblesse - 'We Are Not Humanity’

Haagse band is meer dan ‘Placebo-kloon’

Remco van der Ham ,

Na het debuut ‘Sound The Alarm’ uit 2006, is ‘We Are Not Humanity’ het tweede volledige album van de Haagse indierockformatie Noblesse. In de Melkweg werd op 12 maart de release van de cd gevierd met een spectaculaire liveshow met dansers en videoprojecties. Aan producer Gordon Raphael (The Strokes, Skin) was het de taak dit goed te vertalen naar een cd.

Een album in eigen beheer opnemen en uitbrengen, en dan ook nog een topproducer aan weten te trekken, verdient al lof op zich. Noblesse toont aan lef te hebben, ook getuige de liveshow, en dat is nu juist waar het bij veel bands nogal eens aan ontbreekt. Netjes binnen de lijntjes kleuren is aan Noblesse niet besteed, en gelukkig maar. Het resultaat is een gevarieerd album met uitstekend en dynamisch songmateriaal. Ook productioneel klinkt de cd erg goed. De nummers zijn heel ruimtelijk opgenomen en er zijn bijna geen toeters en bellen toegevoegd waardoor de cd heel puur is gebleven. De intensiteit van de muziek, die Noblesse live altijd erg goed weet over te brengen, is goed vertaald naar cd.

‘We Are Not Humanity’ opent mysterieus met het nummer ‘Correct’. Slechts begeleid door een spannende soundscape fluistert zanger Amos Ben-Tal door de speakers heen. Langzaam wordt het nummer opgebouwd naar de climax. Drummer Gideon Fresco en bassist Shahar Horev spelen daarbij nergens teveel en altijd in dienst van het nummer. Hiermee bewijzen ze maar weer eens een van de beste ritmesecties van Den Haag te zijn. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor de rest van het album. Het drietal weet de nummers goed op te bouwen en van een goede spanningsboog te voorzien. Nummers als ‘Detrimental’, ‘Your thirst’ en ‘Life support’ zijn daarvan de beste voorbeelden.

Noblesse wordt vaak vergeleken met Placebo en die vergelijking is ergens ook wel terecht. Het stemgeluid van Ben-Tal lijkt nu eenmaal griezelig veel op dat van Placebo-frontman Brian Molko. Toch doet die eeuwige Placebo-vergelijking de band niet helemaal eer aan. Vooral gezien de elementen die Noblesse aan hun liveshow toevoegt, zoals de dansers, waarmee de band laat zien absoluut meer te zijn dan een ‘Placebo-kloon’. Juist daarom is het jammer dat er geen videomateriaal bij de cd is gedaan, bijvoorbeeld in de vorm van een concertregistratie op dvd. Laten we hopen dat die er in de nabije toekomst nog komt, en tot die tijd kunnen we ons in ieder geval uitstekend vermaken met de cd.

De cd ‘We Are Not Humanity’ van Noblesse is te beluisteren in de Haagse YouBox.