Cd-recensie: DI-RECT - 'This Is Who We Are’ Cd-recensie: DI-RECT - 'This Is Who We Are’

“Klaar voor een internationale doorbraak”

, Remco van der Ham

Cd-recensie: DI-RECT - 'This Is Who We Are’

“Klaar voor een internationale doorbraak”

Remco van der Ham ,

Het vijfde officiële studioalbum van de Haagse rockband DI-RECT is beduidend anders dan zijn voorgangers. Op ‘This Is Who We Are’ heeft de band de aanstekelijke poprock/-punk ingeruild voor een volwassen Britpop-geluid. De bandleden lijken beter in hun vel te zitten dan ooit en ook de critici zijn zeer lovend over deze nieuwe muzikale richting.

De switch heeft niet in de laatste plaats te maken met het opstappen van zanger Tim Akkerman en de inlijving van toetsenist Vince van Reeken en de nieuwe zanger Marcel Veenendaal. Vooral de invloeden van Vince, in Den Haag ook nog bekend van de inmiddels opgeheven Britpopband Juice, zijn op de cd goed te horen. Hij is, samen met gitarist Spike van Zoest, verantwoordelijk voor de muziek op het album. Zijn pianopartijen zijn heel nadrukkelijk aanwezig in de nummers, wat er mede voor zorgt dat het album heel sfeervol klinkt. Ook klinkt de cd veel meer gelaagd dan de voorgangers, maar ondanks de vol klinkende productie wordt het nergens over de top.

Dat Marcel de juiste keuze is geweest bij de zoektocht naar een nieuwe zanger in het programma Wie is DI-RECT?, is nu wel duidelijk. Marcel heeft veel soul en een heerlijk rauw randje in zijn stem, wat de nummers net dat beetje extra geeft. Dat is vooral goed te horen in ‘Veni Vidi Vici’, waarbij de begeleiding niet eens zo bijzonder is maar Marcel het nummer met zijn zang echt naar een hoger level weet te brengen. Andere hoogtepunten op het album zijn het prachtige ‘Forgiveness’ en het bluesrockgeweld op ‘Walk with me’, waarbij Spike zich helemaal uit kan leven op zijn gitaar in het instrumentale tussenstuk.

Hoewel de invloeden van bands als Snow Patrol, Saybia en Coldplay soms wel erg nadrukkelijk aanwezig zijn (het pianostuk in ‘Walk with me’ is bijna een exacte kopie van de melodie van Saybia’s ‘Angel’), heeft DI-RECT de nieuwe stijl al goed naar hun hand weten te zetten. Als DI-RECT al na een half jaar met de nieuwe bezetting een dergelijk kwalitatief album weet te maken, dan belooft dat wat voor toekomst. Met ‘This Is Who We Are’ is DI-RECT klaar voor een (nieuwe) internationale doorbraak.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag