Pittige discussies tijdens Haags Popdebat 2010 Pittige discussies tijdens Haags Popdebat 2010

Live uitzending in Stork on Air

, Remco van der Ham | Foto’s: Ron van Varik

Pittige discussies tijdens Haags Popdebat 2010

Live uitzending in Stork on Air

Remco van der Ham | Foto’s: Ron van Varik ,

In het kader van de gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 3 maart aanstaande, organiseerde 3VOOR12 Den Haag in samenwerking met het Haags Pop Centrum een Haags Popdebat. Deze werd afgelopen vrijdag 26 februari gehouden in de studio van Radio West en werd live uitgezonden. Het werd een pittig debat met een aantal opvallende uitspraken.

In totaal waren er acht politieke partijen aanwezig bij het debat, vertegenwoordigd door Marieke Bolle (PvdA, wethouder Cultuur), Bart de Liefde (VVD), Michel Rogier (CDA), Ingrid Gyömörei (SP), David Rietveld (GroenLinks), Karel Feenstra (D66), Peter Bos (Haagse Stadspartij) en Arnoud Bakhuizen (Trots Op Nederland). In totaal werden er drie onderwerpen behandeld; ‘is de infrastructuur in Den Haag voor de popmuzikanten wel optimaal?’, ‘gaat er verhoudingsgewijs niet te weinig subsidie naar popmuziek?’ en ‘ontbreekt een grote evenementenhal voor popconcerten ontbreekt in de stad?’. Het debat werd afgesloten met de mogelijkheid voor het aanwezige publiek om vragen te stellen of om opmerkingen te plaatsen. Die laatste ronde bleek ook de meest interessante.

In het begin van het debat wordt door de VVD en het CDA al snel geroepen dat er op verschillende vlakken van cultuur wel bezuinigd kan worden, waarbij vooral de VVD pleit voor meer zelfbestuiving bij veel culturele instellingen. Wethouder Marieke Bolle gaat daar echter fel tegenin. “Als er één sector is binnen de cultuur waarin je heel veel kunt doen aan talentontwikkeling van jonge mensen, dan is dat wel de popcultuur. Daarom verdient pop bij uitstek heel veel aandacht! We zijn sterk, hebben een goede infrastructuur en dit is ook op het gebied van citymarketing een unique selling point. Er moet meer geïnvesteerd worden.” David Rietveld van GroenLinks kan zich hierin wel vinden. “Meer investeren in geld is misschien een wat te gemakkelijke verkiezingsbelofte, maar meer investeren in aandacht kan wel beter.”

Ook de komst van een opleiding op het gebied van popmuziek wordt besproken, waarbij vooral een opleiding die zich richt op het achter de schermen gedeelte van de popmuziek, zoals techniek of management, de voorkeur krijgt. Peter Bos van de Haagse Stadspartij heeft nog een aantal andere belangrijke punten op het gebied van infrastructuur. “Het ontbreekt totaal aan media-aandacht voor popmuziek in de AD/Haagse Courant, Radio en TV West. Ook Haagenda is ermee gestopt. Dat is echt een probleem.” Waar de verschillende partijen ook erg over van mening verschillen is de bouw van een nieuw cultureel centrum op het Spuiplein. Trots Op Nederland, de Haagse Stadspartij en de SP zijn daar bijvoorbeeld fel op tegen, waarbij de PvdA, D66, VVD, CDA en GroenLinks hier juist erg enthousiast over zijn.

Het laatste deel van het debat is gereserveerd voor vragen en opmerkingen vanuit het publiek. Met vertegenwoordigers van bijvoorbeeld het Popmuseum en De Illusie belooft het interessant te worden, en dat wordt het dan ook. Ben Franse van het Popmuseum neemt meteen het woord. “Het popmuseum gaat er sowieso komen en ik vind ook dat deze in Den haag hoort. Op deze manier ben ik echter bang dat het popmuseum naar een andere stad gaat. We zijn al acht jaar aan het knokken om dit voor elkaar te krijgen en we krijgen alleen maar tegenwerking. De popgeschiedenis moet bewaard worden.” Wethouder Bolle vindt het wel een interessant project, maar over de locatie heeft ze nog haar twijfels. Daarnaast heeft ze nog een ander opvallend argument. “Voor mij is het als wethouder van cultuur het allerbelangrijkst dat de Pop Experience niet gaat concurreren met zalen die wij op dit moment subsidiëren.”

Ook Alex Milberg (Musicon) kaart ook een interessant onderwerp aan, namelijk het eventueel samengaan van Musicon en het Haags Pop Centrum in een nieuw te bouwen pand. “Er moet gedacht worden aan de toekomst.” Rob Vondracek (HPC): “We zijn al lang met elkaar in gesprek om te kijken hoe we elkaar kunnen versterken. We willen de oefenruimtes in Den Haag graag een stuk professioneler maken.” Wethouder Marieke Bolle: “Ik vind het de moeite waard om een onderzoek financieel te steunen, maar ik vind de locaties van Musicon en het Haags Pop Centrum erg goed.”

Het gehele popdebat is hier terug te luisteren.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag