Haags Popdebat 2010 belicht: VVD Haags Popdebat 2010 belicht: VVD

"Het is niet zo dat de popmuziek alleen goed kan functioneren als het maar gratis, gekraakt of gesubsidieerd is.”

, Bambi Otter

Haags Popdebat 2010 belicht: VVD

"Het is niet zo dat de popmuziek alleen goed kan functioneren als het maar gratis, gekraakt of gesubsidieerd is.”

Bambi Otter ,

Aanstaande vrijdag 26 februari wordt in de uitzending van Stork on Air het Haags Popdebat gehouden. Vertegenwoordigers van de verschillende partijen gaan met elkaar in debat over actuele zaken op het gebied van popmuziek. Voorafgaand aan het debat interviewt 3VOOR12 Den Haag de verschillende deelnemers. Vandaag het woord aan Bart de Liefde van de VVD.

De woordvoerder cultuur van de VVD kon helaas niet. Maar fractielid Bart de Liefde, jong en popmuziekliefhebber, is niet te beroerd zijn plaats in te nemen en ons wat te vertellen over de plannen van de VVD op het gebied van cultuur in Den Haag. 
 
De muzieksmaak van de Liefde is gevarieerd, maar overwegend poppy. “Op z’n tijd luister ik naar wat rustigere muziek van bijvoorbeeld Miles Davis. Maar ook Rammstein, om op te peppen als ik een hockeywedstrijd ga fluiten. Verder heb ik nog een paar hele foute cd’s uit begin jaren 90 met allemaal house uit die tijd. Wacht, ik pak even m’n Iphone er bij… Moke, klassieke muziek vind ik leuk, Novastar, Katy Perry, John Mayer, Incubus. Het hangt eigenlijk een beetje af van m’n gemoedstoestand.”
 
Met Haagse muziek is de Liefde wat minder bekend. “Ik kom regelmatig in de Paap, dus ik pik wel eens wat mee, maar ik ben geen Haagse popdeskundige.” De Liefde vindt wel dat Den Haag een eigen geluid heeft. “Het gaat al snel over de namen die nationaal of internationaal bekend zijn. Maar het is net als met topsport wat mij betreft. Je hebt heel veel goeie muzikanten, maar je hebt er maar een paar die echt doorbreken, die in het nationale elftal komen, om het zo maar even te zeggen. Maar ik heb ook altijd heel veel waardering voor de mensen die, ondanks het feit dat ze niet de roem en glorie hebben die bij een popster horen, toch passievol bezig zijn. En volgens mij staat Den Haag met name daar om bekend, dat dat allemaal samen komt in deze stad. Waar Brabant zijn carnavalskrakers heeft en Volendam zijn eigen karakteristieke sound, daar heeft Den Haag dat ook.” En wat is dan de sound van Den Haag? “Rauw met gevoel. En dat vind ik erg leuk. Niet altijd alles is even goed, maar het is in ieder geval met gevoel.” 
 
Het laatste concert dat de Liefde heeft bijgewoond is al een tijd geleden. “Dat zal Beatstad geweest zijn. Ik zou naar de finale van Di-rect gaan, maar dat ging op het laatste moment helaas niet door. Wat ik op Beatstad het leukst vond durf ik niet meer te zeggen, dat is al zo lang geleden… augustus, dat is wel heel lang geleden. Tja, de politiek neemt veel tijd in beslag (lachend).” 
 
Volgens de Liefde zou de gemeente Den Haag best wat minder in cultuur mogen investeren. “De gemeente moet popmuzikanten niet in de weg zitten en dan ben je er wel. Ik geloof er niet zo in dat de gemeente automatisch voor de popmuziek een subsidie zou moeten neerleggen. Je zou moeten kijken wat niet in redelijkheid opgebracht kan worden door de popbranche zelf. Als je het hebt over kinderen muziek leren spelen, daar heb je het Koorenhuis voor of andere opleidingsplekken. Ik denk dat je daar als gemeente wel een rol in hebt. En als er een gebouw ergens leeg staat en er kan een podium in, hartstikke mooi, als het een gebouw van de gemeente is. Maar ik zie de gemeente niet als iemand die fors zou moeten betalen om een poppodium te kunnen runnen. Zo kijken wij ook kritisch aan tegen de subsidie die nu naar het Paard gaat. Het Paard vind ik een fantastische locatie en is heel erg mooi, maar daar gaat wel ontzettend veel geld naar toe. En de vraag is, er zijn ook ondernemers die het redden zonder gemeentelijke subsidie, dus waarom het Paard niet?”
 
Bezuinigen op het gebied van cultuur is voor de VVD dan ook geen probleem. “Er gaan vele miljoenen in cultuur zitten over de hele breedte. Van kunst met de grote K tot een gesubsidieerd optredentje van dansmariekes in Transvaal. De broekriem moet aan en dan moet je gewoon echt gaan kijken naar wat levert het nou aan meerwaarde op. Wij zijn daar vrij kritisch in. Cultuur ontkomt er niet aan om ook met minder te moeten doen. Volgens mij wordt er rond de 50 miljoen euro in cultuur gestoken. Daar halen wij, met de voorstellen die wij doen in ons verkiezingsprogramma, 18 miljoen vanaf. Dat is best veel, maar het is niet alsof we niks meer subsidiëren. We moeten gewoon echt heel kritisch gaan kijken. Subsidiering van een poppodium dat kan, maar dan moeten we wel weten wat het oplevert.”
 
Over culturele broedplaatsen als de Illusie is de VVD duidelijk. “De Illusie wordt leeggehaald, maar ze hebben er 20 jaar kunnen wonen, gratis en voor niks. Hartstikke mooi, ze hebben het dus 20 jaar gekraakt. Die tijd is nu voorbij, dat vinden wij als VVD prima. Ik zou zeggen als het concept werkt, dan moeten mensen er ook geld voor over hebben. Het is niet zo dat de popmuziek alleen goed kan functioneren als het maar gratis, gekraakt of gesubsidieerd is.” 
 
De VVD is dus kritisch wat betreft subsidies voor cultuur. Dit is ook terug te zien in hun ideeën over Den Haag als culturele hoofdstad van 2018. “Ik denk dat het een impuls kan zijn voor de stad, maar het is voor de VVD geen heilige missie. We moeten goed afwegen wat kost het je en wat levert het je op. Als je het gebruikt om je stad beter te maken, ook voor de jaren daarna, dan vind ik dat het iets zinvols is. Maar het is geen doel op zich.” En hoe moet Den Haag dan culturele hoofdstad worden? “Veel mensen die belangrijk zijn in de kunstsector, of in ieder geval mensen die zichzelf heel belangrijk vinden, zijn daar druk mee bezig. En dat is allemaal leuk en aardig, maar ik wil wel gewoon graag zien wat we er voor terug krijgen. En dan bedoel ik niet de evenementen die in het culturele jaar zelf worden gehouden, maar verdienen we die investering ooit terug?”
 
Één van de plannen van de gemeente is het bouwen van een groot cultuurgebouw op het Spui. Ook hier zou volgens de VVD op bezuinigd mogen worden. “Dat ding kost 240 miljoen euro. Met de herinrichting van het Spui erbij wordt dat al gauw 300 miljoen euro voor het hele gebied. Dat is bijna een miljoen euro per dag tijdens het culturele jaar. Dat is een hoop geld. Ik heb wel het idee dat de gebouwen op het Spui aan vernieuwing toe zijn en dat dat mooier en beter kan, maar of het zo luxe moet als nu in de boeken staat, dat vraag ik me af. Als je gedwongen wordt te bezuinigen, dan is die 240 miljoen wel een post waar je als eerste naar moet kijken.”
 
Tot slot de vraag wie er in 2010 headliner op Parkpop moet worden. Hier hoeft de Liefde niet lang over na te denken. “Ik zou het heel erg grappig vinden als 2 Unlimited op één van de podia zou staan. Dat is meer een beetje mijn middelbare school herinnering. En ik zou het echt geweldig vinden, maar volgens mij is dat onbetaalbaar, als Muse of Rammstein er zou staan.”
 
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag