Haags Popdebat 2010 belicht: Trots Op Nederland Haags Popdebat 2010 belicht: Trots Op Nederland

“Met nieuwbouw wordt je geen Culturele Hoofdstad”

, Remco van der Ham

Haags Popdebat 2010 belicht: Trots Op Nederland

“Met nieuwbouw wordt je geen Culturele Hoofdstad”

Remco van der Ham ,

Aanstaande vrijdag 26 februari wordt in de uitzending van Stork on Air het Haags Popdebat gehouden. Vertegenwoordigers van de verschillende partijen gaan met elkaar in debat over actuele zaken op het gebied van popmuziek. Voorafgaand aan het debat interviewt 3VOOR12 Den Haag de verschillende deelnemers. Dit keer is het de beurt aan Arnoud Bakhuizen van de nieuwe partij Trots Op Nederland.

Bakhuizen is lijsttrekker van de Haagse afdeling van Trots Op Nederland. “Als lijsttrekker ben je de overkoepelende factor van de partij, waardoor je wel overal van op de hoogte moet zijn. Maar mijn eigen portefeuille is gerelateerd aan mijn werk. Ik ben registertaxateur, dus alles met woningbouw en onroerend goed is mijn vakgebied.” Ook is Bakhuizen een groot muziekliefhebber. “Ik luister van alles, van klassiek tot hardrock. Ik heb een iPod die met van alles gevuld is. Wat ik wel erg mooi vind zijn de singer-songwriters, een zanger of zangeres met alleen een gitaar op het podium. Ik had ook kaarten voor John Mayer, maar mijn nieuwe bezigheden lieten dat even niet toe.” Andere artiesten die hoog staan aangeschreven bij Bakhuizen zijn Coldplay en Pearl Jam. “Ook voor Coldplay had ik kaarten, maar ook dat moest ik helaas afzeggen.” Ook deed hij zelf verschillende pogingen om muziek te maken. “Het is me helaas nooit gelukt om goed een instrument te leren spelen. Ik heb gitaar- en pianolessen gehad en zelfs nog in een koor gezongen, maar sommige dingen kun je beter aan anderen overlaten. Ik geniet dan liever van de mensen die het echt kunnen.”
 
Ook qua Haagse artiesten heeft Bakhuizen zo zijn voorkeuren. “De eerste Haagse LP die ik kocht was van Klein Orkest. Ook heb ik veel meegekregen van Gruppo Sportivo en ook Kane en Anouk kan ik erg waarderen. Ik zag Kane op het Malieveld en het viel me echt op wat een energie daar vanuit gaat, net als bij Anouk. Ik vind eigenlijk dat Den Haag daar wel iets trotser op mag zijn. Er wordt altijd een beetje tegenaan geschopt. We moeten juist trots zijn op zulke artiesten.”
 
Trots Op Nederland is vooral erg kritisch over de huidige verdeling van subsidies. “Als je ziet wat er aan subsidie naar het Paard gaat, dat is in verhouding veel te veel. Er gaat een groot bedrag naar één partij en daar mag wel wat meer controle op komen. En het kan ook allemaal wel wat efficiënter. Er wordt wel heel makkelijk gedaan met subsidies naar bepaalde partijen, terwijl anderen helemaal niets krijgen.” Ook de wijze waarop Den Haag probeert op in 2018 Culturele Hoofdstad te worden kan volgens Bakhuizen beter. “Er wordt een nieuwbouwproject op het Spuiplein neergezet en daar moeten we het dan maar mee doen. Met nieuwbouw wordt je geen Culturele Hoofdstad. Het kost miljoenen euro’s terwijl er tijden van bezuinigingen aankomen. Het is onvoldoende duidelijk waar dat geld vandaan komt. Ik vind het een raar streven dat je in tijden van crisis gaat investeren in zo’n project en wij zijn bang dat het ten koste gaat van de kleinere initiatieven. Ik zie liever dat de gemeente zich bezighoudt met de inwoners en de problemen die spelen in plaats van wereldstad aan zee of Culturele Hoofdstad worden.”
 
We vragen ook naar de infrastructuur van de Haagse muziekscene. “Ik weet dat er dingen spelen met oefencentra en ik vind dat de gemeente wel wat makkelijker mag omgaan met vergunningen. Ik vind het moeilijk om daar als nieuwe partij al iets over te zeggen.” De discussie moet echter volgens Trots Op Nederland op andere vlakken liggen. “De huidige problemen met de economische crisis zijn nu veel belangrijker. Daar moet de nadruk op liggen. Er zijn zoveel grote projecten die lopen, die volgens ons niet hoeven. Kijkduin en Scheveningen moeten veranderd worden, vaak ten koste van de bewoners. De manier waarop grote projecten worden doorgeduwd door de gemeente is volgens ons niet goed. Daar moeten we wat aan doen. En als er dan nog geld overblijft om een gooi te doen naar de verkiezing van Den Haag als Culturele Hoofdstad 2018, is dat mooi meegenomen. We moeten eerst rekenen en dan tekenen, en hier gebeurt dat meestal andersom.”
 
Tot slot vragen we Bakhuizen om zijn headliner voor Parkpop 2010 te kiezen. “Kunnen we daar geen internetpoll voor houden? Dan kunnen alle inwoners stemmen. Dat zouden wij wel graag willen zien.”
 
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag