Haags Popdebat 2010 belicht: CDA Haags Popdebat 2010 belicht: CDA

“Als ik richting Den Haag rijdt, dan voel je de creativiteit al”

, Remco van der Ham

Haags Popdebat 2010 belicht: CDA

“Als ik richting Den Haag rijdt, dan voel je de creativiteit al”

Remco van der Ham ,

Vanavond, vrijdag 26 februari, wordt in de uitzending van Stork on Air het Haags Popdebat gehouden. Vertegenwoordigers van de verschillende partijen gaan met elkaar in debat over actuele zaken op het gebied van popmuziek. Voorafgaand aan het debat interviewt 3VOOR12 Den Haag de verschillende deelnemers. Het laatste interview in deze reeks is die met Michel Rogier van het CDA.

Rogier, tevens leraar op het Hofstad Lyceum, is dit jaar voor het eerst verkiesbaar voor het CDA. “Ik deed de afgelopen twee jaar al veel dingen op de achtergrond voor de partij, maar nu werd ik gevraagd of ik me verkiesbaar wilde stellen. Als je dat gevraagd wordt, dan moet je die verantwoording ook nemen. Ik vind dat als je een steentje kunt bijdragen aan je stad, moet je dat zeker doen.” De onderwerpen waarmee Rogier zich bezighoudt voor het CDA zijn zeer uiteenlopend. “Ik beheer een aantal portefeuilles, waaronder verkeer en parkeren, sport, jeugd en onderwijs. En dat is een leuke en brede portefeuille.”
 
De laatste trends op muziekgebied volgt Rogier niet echt, maar ik kom ze wel vaak tegen in het dagelijks leven. “Bij mij staat dagelijks de radio aan, waarbij ik switch tussen Arrow Classic Rock en Radio 538.” Daarbij is zijn muzieksmaak veelomvattend. “Op mijn iPod staat van alles en nog wat, en het ligt eraan wat voor bui ik heb. Het kan een Nederlandse band maar ook lekker harde muziek.” Pink Floyd is daarbij toch wel een van zijn favoriete bands. “Maar Oasis kan ik ook helemaal van uit mijn dak gaan, heerlijk!” In de Haagse muziekscene is Golden Earring een van de favorieten. “Ik blijf toch wel een beetje in het verleden hangen. Unplugged vind ik zelf wat minder, maar de ouderwetse Golden Earring vind ik geweldig. Er doen ook een aantal van de leerlingen van mijn school mee aan het Ready 2 Play project, dat vind ik een erg goed initiatief.” Ook de laatste cd van Anouk vind hij erg goed. “Die vind ik absoluut briljant. Er zit enorm veel emotie in die muziek, en dat vind ik toch wel het belangrijkste met muziek.”
 
Voor Rogier is Den Haag met recht Popstad Nummer 1. “Den Haag mag trots zijn op wat er is aan popmuziek, bandjes en initiatieven. Als ik richting Den Haag rijdt, dan voel je de creativiteit al. Ook de cultuur in de wijken, zoals met Musicon, Bazart en het Haags Pop Centrum, maakt Den Haag voor mij Popstad Nummer 1.” In het verkiezingsprogramma staat ‘Cultuur met een grote C’. “Daar bedoelen we mee dat we cultuur op een hoog niveau willen faciliteren, en dan met name aan de onder- en bovenlaag. Vooral talentontwikkeling is daarbij belangrijk. Wel vinden we dat het bij ondernemerschap hoort om een tent op een gegeven moment zelf te runnen en niet afhankelijk te zijn van ondersteuning van de gemeente.” Wel vind Rogier initiatieven als SXSW en Fonds Pop Over Zee goed. “Als we bands een stapje verder kunnen helpen is dat prima, maar het moet niet vanzelfsprekend zijn.”
 
Het CDA ziet Den Haag in 2018 graag Culturele Hoofdstad van Europa worden. “Daar kunnen we als stad goed van profiteren, dus daar willen wij absoluut aan meewerken.” Wel is hij kritisch over het nieuw te bouwen cultuurcentrum op het Spuiplein. “Het hier gaat wel om enorme bedragen. Het zou geweldig zijn als het daar gerealiseerd zou kunnen worden, maar over het bedrag moet we het toch echt nog even hebben. Hoe groot onze ambities ook zijn, we moeten daar wel kritisch naar kijken. We kunnen er iets heel moois van maken, maar we moeten het wel goed hebben over de financiële middelen die hiervoor beschikbaar zijn.”
 
De PVV is vanavond niet bij het debat aanwezig, maar voor Rogier zijn hun plannen duidelijk. “Ik heb de afgelopen periode een aantal debatten met ze meegemaakt, en het is gewoon nee tegen cultuur. En als ze in de coalitie komen, dan moeten we zeker wel een vuist maken daartegen. Laten we hopen dat de kiezer vooral kijkt naar de inhoud en de financiële onderbouwing van de partijprogramma’s.” Voor het CDA zal de nadruk liggen op de onderlaag en toplaag van cultuur. “Daarbij is het aan een deskundige commissie om ons te adviseren waar afwegingen gemaakt moeten worden.”
 
En de afsluitende vraag; welke act moet dit jaar als headliner op Parkpop staan? “Ik zou wel graag een band willen zien die al eerder op Parkpop heeft gestaan, ook gezien het 30-jarig jubileum dit jaar. Blondie bijvoorbeeld. Ook de Golden Earring zou ik daar graag zien.”
advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag