Cd-recensie: Excitors - 'Sexcitorsexcit’ Cd-recensie: Excitors - 'Sexcitorsexcit’

Hitgevoelig met behoud van eigenwijsheid

, Tino van Leeuwen

Cd-recensie: Excitors - 'Sexcitorsexcit’

Hitgevoelig met behoud van eigenwijsheid

Tino van Leeuwen ,

De fans hebben er lang op moeten wachten, maar hun geduld wordt beloond: de debuut-cd van Excitors lost alle verwachtingen in. Het album ‘Sexcitorsexcit’ (uit te spreken als ‘sex it or sex it’) bevat twaalf liedjes, waarvan de één nog hitgevoeliger is dan de ander. Zonder in te boeten aan eigenwijsheid, wat kenmerkend is voor de leden van Excitors. De grote vraag blijft nu: wanneer komt de doorbraak?

Meteen bij het eerste nummer word je als luisteraar getrakteerd op een flinke dosis energie. Gedrevenheid, poppy klanken en meezingbare refreintjes zijn sleutelwoorden voor wat eigenlijk de hele plaat kenmerkt. Uitschieters zijn ‘Fairytales’, ‘Highlands’ en ‘Independence’, die zo op de radio gedraaid zouden kunnen worden. Opmerkelijk is dat Excitors heeft gekozen voor ‘Itchin’ bitchin’’, een nummer dat vorig jaar werd gepromoot middels een videoclip. Niet dat het een slechte song is, maar commercieel gezien zou een andere keuze logischer zijn. Maar: wat niet is, kan nog komen natuurlijk.

Wat verder aan de plaat opvalt is dat de liedjes zeer professioneel gemixt zijn. Je hoort eigenlijk nergens foutjes en alle instrumenten staan goed in verhouding tot elkaar, inclusief de vocalen. Daarmee heeft Excitors een belangrijke troef in handen. Niet veel bands uit Den Haag lukt het om een zo geraffineerde mix af te leveren. En dat maakt de plaat ook heel goed verteerbaar, zeker als je band alleen van hun live-optredens kent. Het motto van de band, ‘wij doen alles zelf’, heeft absoluut zijn vruchten afgeworpen. Dat daarentegen het artwork werd uitbesteed, is dan weer wat tegenstrijdig.

Rest alleen de vraag òf en wanneer de plaat landelijk wordt opgepikt. Veel live spelen is één ding, maar een (her)uitgave via een platenmaatschappij zou pas echt het succes kunnen geven dat de band verdient. Als we kijken naar soortgelijke bands uit het verleden, bijvoorbeeld SaunaWest zo’n vier jaar geleden en Sad-O-Sky pakweg acht jaar geleden - bands die ook een energieke en hitgevoelige sound hadden - dan valt te hopen dat Excitors niet hetzelfde lot ondergaat. Te hooggespannen verwachtingen kunnen vaak averechts werken. Maar voorlopig hebben de vier heren een uitstekend visitekaartje!

Beluister 'Sexcitorsexcit' in de Haagse YouBox!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag