Cd-recensie: ‘Ontzettend Leiden 2009’ Cd-recensie: ‘Ontzettend Leiden 2009’

Afwisselend en vrolijk

, Cok Jouvenaar

Cd-recensie: ‘Ontzettend Leiden 2009’

Afwisselend en vrolijk

Cok Jouvenaar ,

Dit jaar is hij gratis af te halen bij diverse platenzaken en locaties; de jaarlijkse compilatie-cd van de Leidse popscene. Ontzettend Leiden beleefd dit jaar haar vijfde editie en om dit te vieren wordt er uitgepakt met deze luxe flyer in de vorm van een cd.

Een beregoed initiatief, gewoon gratis weggeven. In de tijd van downloaden, iTunes en mp3’s worden cd’s nauwelijks verkocht. De cd is bijna passé zijn de geruchten. De echte freaks hebben het ‘oude’ vinyl herontdekt. Deze draaien liever de 33 toeren langspeler om en om, dan een digitaal schijfje in een laatje stoppen wat geen waarde meer heeft. De digitale snelweg van het world wide web is een goede snuffelhoek voor muziek geworden. Slechts een enkeling laat zich nog overhalen om een cd’tje of dvd’tje aan te schaffen voor een paar euro’s.

De vorige compilaties van Ontzettend Leiden waren niet echt een rib uit je lijf. Voor vijf euro had je dik vijf kwartier het geluid van de hedendaagse Leidse popscene in huis. Met deze weggeefactie is Ontzettend Leiden in een gat gesprongen waar behoefte aan is. Je zou bijna elke band aansporen om hetzelfde te doen. Geef die cd’s toch weg in plaats van er een minimale winst eruit te slaan. De gratis cd is er één die een glimlach bij je teweegbrengt. Vrolijk muziek, waarbij hét liedje in zijn totaliteit centraal staat. Naast singer-songwriters zijn het vooral bands en acts die met een sterk liedje op deze verzamelaar staan. Ondanks dat niet elke track op de cd ‘in your face’ is of je raakt, staat er geen enkel slecht nummer op Ontzettend Leiden 2009.

Zoals we gewend zijn van deze compilatieserie staan er weer bekende namen op. The Moi Non Plus is er zo één. Ondertussen een gevierde naam in Leiden en daarbuiten. Deze band rond Leon Caren is binnen bepaalde kring populair geworden. Vooral door de veelzijdigheid aan stijlen waarbij The Moi Non Plus zich profileert. Aux Raus heeft een remix gemaakt van het nummer ‘I lie’. Hiermee valt dit collectief goed op, op deze compilatie cd. Net als het Beach Boys-achtige nummer ‘Wasted’ van Skipper en het Duitse eightiesgeluid van Supermerk in het nummer ‘Jonglieren’.

Het is jammer dat op het Ontzettend Leiden Festival de band Karma’s Kitchen haar laatste optreden geeft. In een paar jaar tijd heeft de band naam gemaakt als een band met sterk materiaal. Logisch dat Karma’s Kitchen deze cd van OL 09 mag openen met het uiterst dansbaar discofunky nummer ‘L.O.V.E.’. Pollution is een andere act die ook op OL 08 stond. ‘Baby we need to rush’ heet de track die dit jaar is ingezonden. De zang van Xander van Dijk doet denken aan Jamie Cullum. Als Van Dijk op het festival ook zo’n Cullumperformance doet, kan er niks mis gaan.

The Heights, Long Conversations and the Closet Orchestra en Renske Taminiau zijn acts die al eerder van lieten horen op een OL compilatie. Met ‘Springsong’ maakte Renske Taminiau in 2008 haar weg al vrij. Op OL 09 doet ze mee met een prachtige liedje ‘Caat’ genaamd. We hoeven straks niet raar te kijken als we deze dame tegen komen in het theatercircuit. Niet vaak zijn teksten zo goed hoorbaar in het bandjescircuit. De pianobegeleiding zal zonder enige twijfel hier ook aan bijdragen.

Werd Aditya Menon vorig jaar nog gezien als de vreemde eend in de bijt. Dit jaar is het nummer ‘Let’s take the longway down’ één van de meest opmerkelijke tracks op OL 09. Aditya deed vorig jaar al denken aan Jean Michel Jarre. Nu horen we ook de vier heren van Krafwerk terug. Den Haag mag met Elektrovolt een elektro-kunstenaar in zijn gelederen hebben, Aditya Menon vertegenwoordigt Leiden in dit subgenre. Als er een act uit de sleutelstad naar Noorderslag gestuurd zou worden, denk dan eens een dj-set van Aditya Menon. Een ander frappant nummer is ‘Miniature matadors’ van Katadreuffe. Heerlijke supervette teringherrie met een hoog rockgehalte en bovendien nog dansbaar. Zo één waar je hart van overslaat. En niet te vergeten de megavette funk a la The Meters van The Incredible Stacks. Het scheurende orgel en de beukende drumbeats hebben duidelijke de hoofdrol in het nummer ‘Freak accident’. De cd sluit af met het nummer ’16 candles’ van Ernst Kamphuis, één van de oprichters van Ivy Green, die vorig jaar overleed. Een terecht eerbetoon van één van de Leidse popgrootmeesters.

Ontzettend Leiden flikt het dit jaar weer om met een fijne en mooie staalkaart neer te zetten van de popscene die gemeente Leiden rijk is. De vraag is alleen hoelang gaat de stad van Rembrandt en Jan Wolkers dit niveau nog volhouden. De cd is op veel plekken gratis te krijgen maar dan moet je wel even met de trein naar Leiden. Het leeuwendeel van de acts op de cd zijn live te bewonderen op het Ontzettend Leiden 2009 festival in het LVC op vrijdag 25 en zaterdag 26 september.

Ontzettend Leiden 2009 is te beluisteren in de Haagse YouBox.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag