Cd-recensie: D-Felic - 'Oost West Thuis Best’ Cd-recensie: D-Felic - 'Oost West Thuis Best’

Het lekkerste tot het laatst bewaard

, Frank Veldkamp

Cd-recensie: D-Felic - 'Oost West Thuis Best’

Het lekkerste tot het laatst bewaard

Frank Veldkamp ,

De combinatie van elektronische muziek met zoete r&b vocalen is er eentje die je niet vaak tegenkomt. De Haagse dj en muzikant D-Felic (Sjoerd Neggers) heeft voor zijn debuut album ‘Oost West Thuis Best’ zijn Rolodex opengetrokken en een batterij aan talentvolle vrienden uitgenodigd om een album af te leveren wat bol staat van de r&b, elektro en jazz invloeden.

Voor de zang benaderde D-Felic de Britse singer-songwriter Colonel Red en de Amerikaanse soulzanger Tondráe Kemp. De vocalen die beiden aan D-Felic's album toevoegen roepen beelden op van zwoele zomeravonden, zwetende lijven die in slow motion door late night muziekvideo’s kronkelen en de sfeer die zo kenmerkend is voor hedendaagse Amerikaanse r&b. De combinatie van klinische elektronica met warme, zoete vocalen werkt vervreemdend en als luisteraar houd je daar een onbevredigend gevoel aan over.

Het album begint met een korte ambient soundscape en schakelt dan door naar een aantal minimal elektro tracks met r&b vocalen. Muzikaal gezien gebeurt er de eerste helft van het album verder weinig; er komen wat nu-jazz invloeden voorbij en hier en daar een milde breakbeat, maar als de toon eenmaal gezet is worden de tracks al snel eentonig.

De tweede helft van het album is een stuk interessanter. Op het nummer ‘Step inside’ komt rapper Asylum 7 aan het woord en gedraagt de elektronische beat zich zoals dat op hiphop platen gebeurt. Verderop voegt gitarist Marcus Machado de hoognodige funky accenten toe. Jammer dat zijn bijdragen beperkt blijven tot de laatste drie nummers van het album, want het zijn juist deze drie nummers die het meest overtuigen. Vooral ‘When Harry met D-Felic’, met een spoken word gastrol voor Harry Fouraux en ‘Want you’ met zanger Robert Carvalho zijn aanstekelijke nummers die goed in elkaar zitten.

Muzikaal gezien richt het Engelstalige album zich op een internationale markt, maar merkwaardig genoeg draagt het album een Nederlandstalige titel. Het knusse ‘Oost West Thuis Best’ heeft vast te maken met de thuissituatie van D-Felic, waarin zoontje Funk gezellig mooie tekeningen zit te krijten terwijl papa achter zijn computer zit te componeren. De basis van het artwork is een tekening van Funk - een sympathiek idee wat in handen van een goede ontwerper prima kan werken. Helaas mist het ongeïnspireerde stukje DTP-vlijt iedere relatie met de muziek, waardoor een eerste aanblik van de hoes geen enkele juiste associatie oproept. Alsof halverwege het productieproces van een experimenteel elektro album bedacht is de plaat van soul te voorzien, maar vergeten is dit aan de ontwerper te vertellen. Jammer, want de hoes nodigt op deze manier niet uit tot een spontane luisterbeurt op internet of in de platenzaak. De cd wordt op zaterdag 21 november vanaf 22.00 uur gepresenteerd in de SuperMarkt.

Beluister ‘Oost West Thuis Best’  van D-Felic in de Haagse YouBox. Track to check: ‘Want you’.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag