Tweede halve finale KoninginneNach Bandverkiezing in het Paardcafé Tweede halve finale KoninginneNach Bandverkiezing in het Paardcafé

Vier sterke bands strijden om plekje in de finale

, Julie Enthoven | Foto’s: Jeroen Pauwels

Tweede halve finale KoninginneNach Bandverkiezing in het Paardcafé

Vier sterke bands strijden om plekje in de finale

Julie Enthoven | Foto’s: Jeroen Pauwels ,

‘Het kaf is van het koren gescheiden’, werd op donderdag 5 maart al snel duidelijk in het Paardcafé. Tijdens de selectie van acht bands uit meer dan zestig inzendingen had de organisatie van de KoninginneNach Bandverkiezing voldoende mogelijkheden gekregen om voor deze avond een ijzersterke halve finale te programmeren.

Vier sterke bands strijden om plekje in de finale

‘Het kaf is van het koren gescheiden’, werd op donderdag 5 maart al snel duidelijk in het Paardcafé. Tijdens de selectie van acht bands uit meer dan zestig inzendingen had de organisatie van de KoninginneNach Bandverkiezing voldoende mogelijkheden gekregen om voor deze avond een ijzersterke halve finale te programmeren. Aarzelende drummers, rommelige samenwerkingen en valse noten hoefden niet getolereerd te worden, en een heerlijk avondje gluren naar  kwaliteitsbands was het resultaat.

De aanvankelijk aarzelende aftrap van de avond wordt gegeven door de uit Delft en Rotterdam afkomstige formatie Okkernoot. Deze band trakteert op een diversiteit aan stijlen: we beginnen bij drum ’n bass, waarna we via Nederlandstalige en latin-achtige geluiden uiteindelijk naar een bijna Arabische sound worden geleid. Ondanks deze diversiteit heeft de band een eigen geluid: de samples worden door bassist en drummer swingend gemaakt, en de zangeres maakt met haar sterke stem en de combinatie tussen rap en zang de muziek tot een pittig geheel. Grappig is dat veel samples, baslijnen en zelfs zanglijnen afkomstig zijn uit bestaande muziek, maar dat vanwege de unieke samenbreng van geluiden toch niet van iets  anders dan ‘origineel’ kan worden gesproken. Na twee nummers lijkt de band bovendien helemaal op zijn gemak op het Paardcafé podium en Okkernoot laat dan ook een goede indruk achter.

Het is vervolgens aan Klopje Popje om te laten zien dat de strijd nog niet bepaald gestreden is. Daarvoor blijkt men bij deze heren aan het juiste, bizarre adres. De strakke band verrast met zijn hysterische zanger en een energieke, knotsgekke show. Ze bewijzen bijvoorbeeld dat je ook een liedje met oerkreten kunt maken in plaats van met een tekst, en de muzikale ondersteuning bestaande uit een combinatie van onder andere indie en stevige rock klinkt daar prima onder. Een verassende toevoeging aan het optreden is de samenwerking met een zangeres, waarmee een tweestemmig duet wordt ingezet. Dit breekt nogal met de rest van de muziek, maar het brengt wel wat rust in de show. Na deze band is duidelijk dat de jury het nog moeilijk gaat krijgen.

Met de Haagse band The Levi’s wordt de koers van de avond vervolgens gewijzigd en gaan we van experimentele muziek naar het traditionelere rockgenre. De vier razend enthousiaste heren brengen stevig gitaarwerk ten gehore en de vele fans die ze hebben meegenomen steken hun waardering hiervoor niet onder stoelen of banken. De muziek ligt ook zeker lekker in het gehoor, hoewel gezegd moet worden dat het weinig nieuws onder de zon is. Verder hebben The Levi’s het ‘less is more’-principe nog niet volledig onder de knie: af en toe wordt er zoveel geluid geproduceerd dat de muziek rommelig klinkt en de lijn erin wat moeilijk te ontdekken is.

De afsluiter van de avond, denieuwe Haagse band Rebelstar, heeft daar duidelijk geen last van. Deze kersverse formatie brengt twintig minuten stevige hardrock ten gehore, waarbij de ervarenheid van de muzikanten onmiskenbaar naar voren komt. De nummers bevatten catchy melodieën en een heldere opbouw, waardoor ze wellicht zelfs een beetje te glad zijn: het repertoire neigt naar top 40. Teksten als ‘it’s allright, it’s okay, you take my breath away’ zijn dan ook nogal dodelijk voor deze band. De prima muzikale uitvoering en de gedreven performance maken echter dat de formatie probleemloos in de wedstrijd voor de KoninginneNach past.

Na ongeveer twintig minuten moet gaan blijken of de jury dat ook vindt. Het is tijd voor de uitslag van de twee avonden: van de acht bands gaan er in totaal vier door naar de finale van in het Paard, onafhankelijk van de avond waarop ze in de halve finale hebben gespeeld. De jury houdt het publiek niet lang in spanning en maakt de volgende uitslag bekend: op de eerste plaats is Okkernoot geëindigd, de tweede plek is voor Rebelstar, Klopje Popje mag zich gelukkig stellen met een derde plaats en de laatste finaleplek is gereserveerd voor The Levi’s. De jury vindt dus alle donderdagbands beter dan de acts die op de halve finale van woensdag hebben gespeeld, wat het Paardcafé op deze donderdagavond in een optimale feeststemming brengt.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag