Levende legende John Cale op ‘Dag in de Branding’ Levende legende John Cale op ‘Dag in de Branding’

Ondanks deze grote naam is Paard niet uitverkocht

, Tino van Leeuwen | Foto’s: Inge van Holstein

Levende legende John Cale op ‘Dag in de Branding’

Ondanks deze grote naam is Paard niet uitverkocht

Tino van Leeuwen | Foto’s: Inge van Holstein ,

Afgelopen zaterdag 14 maart vond de elfde editie van ‘Dag in de Branding’ plaats. En wat voor een editie! Niemand minder dan John Cale - bekend geworden door zijn aandeel in The Velvet Underground - stond op de aankondiging. Deze levende legende was ’s avonds in het Paard te bewonderen.

Ondanks deze grote naam is Paard niet uitverkocht

Afgelopen zaterdag 14 maart vond de elfde editie van ‘Dag in de Branding’ plaats. En wat voor een editie! Niemand minder dan John Cale - bekend geworden door zijn aandeel in The Velvet Underground - stond op de aankondiging. Deze levende legende was ’s avonds in het Paard te bewonderen. Maar, voordat het programma daar van start ging, waren er op verschillende locaties al voorstellingen te zien. Zo was er ’s middags op de Grote Markt een optreden van pianist Bobby Mitchell, speelden musici van de Ligeti Company in het Theater a/h Spui en vond in het Korzo Theater een muziektheatervoorstelling plaats.

Omstreeks negen uur kunnen liefhebbers plaatsnemen op stoelen, die zijn neergezet in de grote zaal van het Paard. Het publiek krijgt klanken voorgeschoteld die geënsceneerd zijn door Phill Niblock en uitgevoerd door Ensemble Klang en Trio Scordatura. Wie een spektakel verwacht, komt bedrogen uit; de musici spelen slechts enkele, ellenlang aangehouden tonen. En dat bijna een uur lang. Je moet er maar van houden!

De meeste mensen zijn toch wel gekomen voor John Cale, hoewel het Paard nog lang niet uitverkocht is. Je zou dat wel verwachten bij deze levende legende. John begint zijn optreden vanachter de vleugel, waarbij hij muzikaal wordt ondersteund door een elektrische gitarist. Het klinkt allemaal redelijk doorleefd, hoewel de echte rauwheid nog niet tot ontplooiing komt.

Als John even later achter de vleugel vandaan komt en verder speelt op een elektrische piano, komt hij eindelijk los. De songs zijn puntig en de teksten worden vol overgave gezongen. Ook zijn compagnon op de elektrische gitaar speelt heftiger. Hierna switcht John weer over op een ander instrument, ditmaal de semi-akoestische gitaar. Er lijkt nu ook geïmproviseerd te worden, getuige de lange eindes van de gespeelde nummers. De twee musici verlaten na zo’n uur het podium, waarbij het geroep om een toegift tevergeefs is.

Laatste act op deze ‘Dag in de branding’ is Vic Chesnutt, een Amerikaanse singer-songwriter die al zo’n kwart eeuw is gekluisterd aan een rolstoel. Zijn meest recente begeleidingsband - Vic heeft er al veel versleten - is Elf Power en dient tevens als voorprogramma van hem vanavond. Hun optreden is leuk, maar niet meer dan dat. De fans wachten geduldig tot Vic het podium opkomt.

Het publiek onthaalt Vic met luid applaus. En niet onterecht, want de voorgeschotelde rock’n’roll is een stuk boeiender dan Elf Power alleen. Vic laat zijn gitaar scheuren en laat het laatste restje mensen van de stoelen - die er nog steeds staan van het optreden eerder op de avond - opveren. Ook de zang van Vic is imponerend. Een waardige afsluiter van deze ‘Dag in de Branding’ en dat hij niet terugkeert voor een toegift zij hem vergeven!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag