Hollandse Nieuwe Makam houdt zijn naam nog wel even, voorlopig Hollandse Nieuwe Makam houdt zijn naam nog wel even, voorlopig

“Ik raak niet geïnspireerd door muziek, maar door een vibe op een feest”

, Fiona Fortuin

Hollandse Nieuwe Makam houdt zijn naam nog wel even, voorlopig

“Ik raak niet geïnspireerd door muziek, maar door een vibe op een feest”

Fiona Fortuin ,

Hollandse Nieuwe deze week is Makam, houseproducer uit Den Haag. Onlangs bracht hij de EP The Hague Soul uit op het nieuwe label Soweso.

“Ik raak niet geïnspireerd door muziek, maar door een vibe op een feest”

Hollandse Nieuwe deze week is Makam, houseproducer uit Den Haag. Onlangs bracht hij de EP The Hague Soul uit op het nieuwe label Soweso.


WIE OF WAT IS MAKAM?
“Veel mensen zeggen Makam op zijn Nederlands, maar het is eigenlijk Makam op zijn Engels, Mekem. Klinkt een stuk stoerder toch? Makam is een alias van Guy Blanken, dat ben ik. 22 jaar, kom uit Den Haag en ik maak voornamelijk house muziek. Zeven jaar geleden begon ik met muziek maken. Eerst keiharde techno, toen electro. Ik ging veel naar feesten, op een gegeven moment raak je op het ene uitgekeken, dan ga je over op een andere stijl. Ik heb al veel aliassen gehad. De eerste keer dat ik wat uitbracht was onder de naam Terry Hengers, op Phonocult. Maar Terry Hengers is inmiddels niet meer. Hij komt ook niet meer terug. Als ik er iets van terugluister, vind ik het verschrikkelijk. Met Makam blijf ik voorlopig nog wel even bezig. Ik heb het gevoel dat ik mijn stijl nu wel heb gevonden.”

VANWAAR DE NAAM?

“Poe ja, het was het eerste wat in mijn opkwam toen ik een bepaalde stijl voor ogen had. Dat was oldschool house. Hoe zou ik het zeggen, dansmuziek op een bepaalde, stijlvolle manier. Niet ordinair.
De volgende release, New York Hustler, komt in april uit op Sushitech. Het plan is om eind dit jaar een album uit te brengen.”


3VOOR12OORDEEL: OF JE HET NU VAN VOOR OF ACHTER BEKIJKT, BIJ MAKAM DRAAIT HET OM GEVOEL. EEN JONGE, FRISSE BLIK GERICHT OP DE KLASSIEKERS MET DE HANDEN OP DE BUIK. DEN HAAG EEN SOUL STAD? NU JIJ HET ZEGT WEL JA.

“Wat raar, Den Haag is geen soul stad. Het was een grap om de stad zo te noemen. Den Haag mist heel veel. Nee, ik ben het er niet mee eens. Het is niet dat ik een oude, klassieke stijl probeer na te bootsen. Het is gewoon iets wat goed voelt, of het nu nieuw is of oud, dat maakt niet uit. Ik zou je eerlijk zeggen, ik luister niet heel veel naar muziek, ik raak er niet onwijs door geïnspireerd. Dat raak ik meer door een bepaalde vibe op een feest.”

KEUZES:

MELODIE OF RITME?

“Ritme”

REGEL OF GEVOEL?

“Gevoel.”

MUZIEK MAKEN OF TEN VOLSTE BELEVEN IN EEN CLUB?
“Maken. Een club is even leuk, maar dat heb je toch ook snel weer gezien.”

WAAROM MAAK JE MUZIEK?
“Omdat ik het heel relaxed vind om te doen.”

WAAROM EN WANNEER KUNNEN WE JE GAAN ZIEN?
“Vrijdag 13 maart sta ik in de grote zaal van Paradiso tijdens een Dekmantel feest. Het collectief viert die avond zijn tweejarig bestaan. Robert Hood staat er ook, het wordt heel vet.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag