Dagboek So What; op naar eeuwige roem (6)

Weg met de vaagheid!

Joeri Gordijn (So What) | Foto's: Eefje Lammers ,

Dagboeken zijn er om verwaarloosd te worden. Hoe leger je dagboek, hoe drukker je het hebt. Is er in de tussentijd veel gebeurd? Ja en nee. Op het moment zitten we in het grijze gebied van de planning van een release. Gesprekken hier, gesprekken daar, de ene dag dolgelukkig met een vordering die de volgende dag toch niet door blijkt te gaan. We zijn er blijkbaar nu echt in beland; de muziekwereld. Leuk.

Weg met de vaagheid!

Dagboeken zijn er om verwaarloosd te worden. Hoe leger je dagboek, hoe drukker je het hebt. Vijf maanden geleden was het dat we voor het laatst schreven voor 3VOOR12 Den Haag, veel te lang geleden. Is er in de tussentijd veel gebeurd? Ja en nee. Op het moment zitten we in het grijze gebied van de planning van een release. Gesprekken hier, gesprekken daar, de ene dag dolgelukkig met een vordering die de volgende dag toch niet door blijkt te gaan. We zijn er blijkbaar nu echt in beland; de muziekwereld. Leuk.

We willen natuurlijk het beste voor ons album. Ons schatje. Je komt er gaandeweg achter dat alles in de muziekwereld niet is wat het lijkt. Een hype? Bestaat niet. Je creëert een hype, of die wordt voor je gecreëerd. The White Lies zijn er opeens, of The White Lies zijn al jaren bezig met het plannen van hun plotselinge verschijnen. Achter alles in deze industrie zit waarschijnlijk een plan. Michael Jackson gaat weer optreden; tot in de puntjes gepland. Nieuw album van Elbow? Net zo erg gepland. Daar is natuurlijk niks mis mee, zo hoort het. Gelukkig blijft het voor het grootste deel van de muziekluisteraars verborgen, want het slaat wel wat van de romantiek rond muziek aan diggelen.

Het grote ‘probleem’ van dit alles is de vaagheid waar mee het geheel omhuld is. Gesprekken met ‘platenbazen’ zijn natuurlijk niet publiekelijk totdat er uiteindelijk getekend is. Dus als je dan weer eens een ochtend lang in Hilversum gezeten hebt kun je ‘s avonds op de Grote Markt niet je hart luchten tegen de eerste de beste collega muzikant. Binnen de kortste keren denkt heel Den Haag dat je getekend hebt bij Universal of dat je gedropt bent door Columbia. Er zijn nog meer slachtoffers van de vaagheid, onze ouders en familie hebben het onderhand ook een beetje opgegeven.  Ze horen verhalen die ze niet door mogen vertellen, en die verhalen blijken een week later al weer oud nieuws. Verwarrend voor eenieder.

De videoclip is gelukkig een constante factor. We zijn de afgelopen weken fulltime bezig geweest met de opnames. Figuranten werven op donderdag, vrijdag versterkers ophalen in Delft en banken in Amsterdam, vrijdag het dak van de loods afplakken en zondag de eerste draaidag. Het was een hectische tijd, maar wel fijn om eindelijk eens bezig te zijn met iets met een duidelijk resultaat. En wat voor een resultaat. We zetten hoog in:  tofste clip van 2009? Aanstaande zondag is in Rotterdam de tweede opname dag, weer een drukke week dus.

Deze week is er eindelijk een knoop doorgehakt. Volgende week donderdag 19 maart zal de limited edition van het album uitkomen op Sellaband.com. Dit betekent dat het album voorlopig niet uitkomt in de winkels, en geen officiële albumpresentatie nog. Meer een soort cadeautje voor de mensen die in ons geïnvesteerd hebben. Voor de release van het reguliere album is er al een plan gemaakt. Eerst komt er natuurlijk een single uit met de bijbehorende videoclip. Waarna we hopelijk veel zullen spelen en er echt vraag komt naar het album. Meesterlijk toch. Op het moment zijn we bezig met het samenstellen van het team van professionals die ons gaan helpen met wat er komen gaat. We hopen 3VOOR12 Den Haag vanaf nu beter op de hoogte te kunnen houden van de vorderingen, weg met de vaagheid!

Op 19 maart zal er een officiële luistersessie voor het album zijn op www.sellaband.com.