Cd-recensie: Starcatcher - 'Rise’ Cd-recensie: Starcatcher - 'Rise’

Een uitstekend debuut

, Remco van der Ham

Cd-recensie: Starcatcher - 'Rise’

Een uitstekend debuut

Remco van der Ham ,

Starcatcher is aan het uitgroeien tot één van de meest hotte bands uit de regio. Met hun symforock hebben ze al een flinke groep fans verzameld, wat ook bleek tijdens de EP-presentatie in het Koorenhuis, waar de zaal bomvol stond. De eerste EP, ‘Rise’, van de Haagse band is inmiddels al een tijdje uit, dus we hebben genoeg tijd gehad om het vier nummers tellende schijfje goed op ons in te laten werken. Tijd voor een recensie.

‘Rise’ is opgenomen in de Basement Studio, onder leiding van Ernst van Wageningen. In een eerder interview vertelde de band al dat er door Ernst veel tijd in de EP is gestoken, en dat is te horen. Productioneel klinkt het allemaal zeer goed en de nummers knallen je speakers uit. Openingsnummer ‘Addict’ is eigenlijk het minste nummer op de EP. Jammer dat juist dit nummer als opener is gekozen. Hoewel de band er wel meteen goed in knalt, gaat het nummer door een wat zeurderig refrein en te weinig dynamiek een beetje vervelen.

Bij het tweede nummer ‘Starcatcher’ maakt de band het gelukkig weer helemaal goed. Een catchy gitaarmelodietje die goed blijft hangen en een goede opbouw met veel dynamiek. Vooral de breakdown halverwege het nummer die langzaam naar een climax toe werkt, zorgt voor een goede spanningsopbouw. Met dit nummer had de EP beter kunnen beginnen. Na ‘Starcatcher’ is het tijd voor de bijna verplichte ballad, het zeer mooie ‘Cold rain’. Zanger Jesse Evers heeft voor zijn leeftijd al een zeer volwassen stemgeluid, wat bij dit moment erg goed tot zijn recht komt. Wel kan er hier en daar nog een beetje gewerkt worden aan de Engelse uitspraak. Ook ‘Cold rain’ heeft een goede opbouw en het refrein blijft lekker hangen.

In de intro van ‘Lies’, het laatste nummer van de EP, lijkt het even of Wibi Soerjadi een middagje heeft meegespeeld in de Basement Studio. Maar niets is minder waar, het is gewoon toetsenist Boyke Dalmeijer die de sterren van de hemel speelt. Jammer dat hij live toch wat minder uit de verf komt dan hier op de EP. Misschien is dat een kwestie van bescheidenheid op het podium, of misschien wel gewoon een geluidskwestie. Hoe dan ook, Boyke is een zeer talentvol toetsenist en dat mag bij de optredens best wat meer naar voren komen.

Starcatcher heeft met de EP een uitstekend debuut in handen. Natuurlijk kan het altijd nog wel beter, maar dat een band op zo’n jonge leeftijd al zo’n product weet af te leveren is absoluut knap te noemen. Hopelijk weten Jesse, David, Jorin en Boyke deze lijn door te zetten en ook niet te lang blijven hangen in ‘de Haagse scene’. Starcatcher heeft absoluut potentie, dus nu maar hopen dat de band die ook waar kan maken.

'Rise' is ook te beluisteren in de Haagse YouBox.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag