Cd-recensie: ‘Antilounge 6’ Cd-recensie: ‘Antilounge 6’

Ideaal voor de lange autorit of een flinke zit in de nachttrein

, Cok Jouvenaar

Cd-recensie: ‘Antilounge 6’

Ideaal voor de lange autorit of een flinke zit in de nachttrein

Cok Jouvenaar ,

Antilounge 6 ligt in de schappen en aanstaande zaterdag kun ‘m in zijn geheel live bewonderen. Antilounge is een begrip geworden. Een cd en avond voor iedereen die verder wil kijken dan de uitgekauwde vierkwartsmaat en de platgereden banen van de rock ’n roll.

‘Toegankelijker’ vindt Martijn Verlinden zelf. Met gepaste trots wist hij ons dit te melden. Wij vinden ‘m ook erg fijn en hebben tijdens lange autoritten in onze Suzuki Swift enorm genoten van de ‘nieuwe’ Antilounge. Deze editie is niet alleen de ideale soundtrack voor in de auto maar doet het ook goed tijdens een nachtelijke treinreis in de intercity. Openingstrack ‘Horofloat’ van Rtek bezorgt je ondermeer een prima ochtendhumeur als je net de auto hebt gestart.

We kunnen het met Martijn Verlinden eens zijn, Antilounge 6 is toegankelijker en heeft hitmateriaal in huis; ‘Situatie’ van Charly & Gallus in combinatie met NoizBoiz is er zo één. Ook ‘It’s electrical’ van Tiger Counter of Drog Orkestar is radiowaardig. Deze tracks behoren samen met ‘Warmth’ van Yukari Sawaki en ‘You must learn Chinese!’ van Malorix tot de beste tracks van deze compilatie. Ook Elektrovolt mogen we niet vergeten. Deze man is weer terug op het oude nest van de Antiloungestal. Met ‘From Orion’ pakt Elektrovolt weer goed uit. De invloed van Kraftwerk is nooit ver weg bij hem, maar ook Jean Michel Jarre heeft nu een vinger in de Elektovoltpap.

Gaandeweg de tweede helft wordt dit schijfje steeds spannender. Of er bewust over nagedacht is, zo lijkt het. Aan het begin van de cd wordt er nergens moeilijk gedaan en is het vooral erg relaxt. Het desolate gevoel komt pas binnen bij acts als Capslock, Mutellat, Mouches Volantes en Riven. Soms lijken bepaalde tracks op elkaar qua energie en opbouw maar iemand als Mutellat weet je zo weer op het verkeerde been te brengen. Een ander doet het een stuk gewaagder, zoals MB:Glitchcore. Zijn computerspelgeluid komt flink binnen als je bent weggedroomd bij Malorix.

Al met al weer een puike compilatie op Antilounge 6. Zonder meer de eerste belangrijke release van het jaar uit onze residentie. Het mag dan af toe wat voorspelbaar overkomen en qua opbouw langer duren dan je denkt, Antilounge is gewoon een must-have voor iedereen die een nieuwe uitdaging zoekt in de popmuziek.

Een beweging, genre, stijl, artiestenstal ala Motown? Wat is Antilounge? Dat weet niemand echt. Ontstaan uit behoefte of een schreeuw om aandacht of bij gebrek aan een podium. Ondertussen heeft Antilounge er voor gezorgd dat deze muziekstroming toegankelijk is geworden. Deze compilaties en de avonden hebben er voor gezorgd dat de scheidslijn tussen underground en populair een stuk dunner is dan 5 jaar geleden. Elektrovolt, Charly & Gallus, Jacques de La Disque en 2562 zijn bekende namen geworden uit de Antiloungestal. In de loop jaren hebben velen hiermee kennis gemaakt op ondermeer Lowlands, Noorderslag, Plein Open, State-X New Forms of in Paradiso. Antilounge heeft zich dus dubbel en dwars bewezen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag