Cd-recensie: Tino - 'Just In Time’ Cd-recensie: Tino - 'Just In Time’

Tino’s zesde is beste tot nu toe

, Remco van der Ham

Cd-recensie: Tino - 'Just In Time’

Tino’s zesde is beste tot nu toe

Remco van der Ham ,

“I’m doing better now, so much better now. So much better than before.” Het refrein van openingstrack ‘When I was young’ van Tino’s nieuwe cd ‘Just In Time’ zegt het al; Tino zit een stuk beter in zijn vel en dat is te horen op zijn nieuwste album. ‘Just In Time’ is alweer de derde cd sinds Tino’s comeback in 2007, nadat hij een paar jaar het muzikale toneel had verlaten, en klinkt een stuk opgewekter dan zijn voorgangers.

Tino en catchy; het lijken twee begrippen die niet zo goed samen passen. De muziek van Tino was altijd vrij donker en zelfs somber, maar op ‘Just In Time’ zijn zowaar zelfs ‘lalala’-refreintjes te vinden. Dat hadden we niet verwacht, maar het misstaat Tino absoluut niet. Sterker nog, dit is misschien wel het beste werk van Tino tot nu toe. Goed gearrangeerde singer-songwriter liedjes die terug doen denken aan de muziek uit de jaren ’60 en begin jaren ’70 en vergelijkbaar zijn met bijvoorbeeld The Kinks, Bob Dylan en de vroege Rolling Stones.
 
Op het album staan ook een aantal nieuwe versies van oudere nummers. Zo zijn ‘Don’t waste your talents (a new version)’ (van ‘The Question Remains’ uit 2007), ‘Satan’s dictionairy (the word is still missing)’ (van ‘Bubblegum Hangover’ uit 2003), ‘(The return of) my day’ (van ‘Liquid Talk’ uit 2002) en ‘Still here (even when I’m not there)’ (van ‘Cybertech Bottleneck’ uit 2001) in een nieuw jasje gestoken. Je zou het dus ook wel een beetje een ‘best of’ van Tino kunnen noemen.
 
Productioneel gezien is het album heel anders dan bijvoorbeeld de vorige cd ‘Mind Playing Sketches’. Op ‘Just In Time’, waarvoor Henk Koorn (Hallo Venray) en Natasha van Waardenburg (Appie Kim) achter de knoppen stonden, is het allemaal heel simpel gehouden en bestaat de instrumentatie uit niet meer dan gitaar, bas, drums en zang. Ook ging Tino deze keer minder als solo-artiest te werk. De nummers zijn samen met zijn band, bestaande uit bassist Niels Zeven en drummer Jerry Bobbe, geschreven en gearrangeerd. Het is de cd zeker ten goede gekomen.
 
Bij Tino is het de traditie om op zijn verjaardag een nieuwe cd uit te brengen. Op 16 mei 2010 wordt Tino 36 en kunnen we ongetwijfeld weer een nieuw album verwachten. We kijken er nu al naar uit en zijn benieuwd waar hij deze keer mee zal komen...

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag