Cd-recensie: ‘Ontzettend Leiden 2008’ Cd-recensie: ‘Ontzettend Leiden 2008’

Steeds professioneler, maar eenduidigheid ligt op de loer

, Cok Jouvenaar

Cd-recensie: ‘Ontzettend Leiden 2008’

Steeds professioneler, maar eenduidigheid ligt op de loer

Cok Jouvenaar ,

OL is een feit; het jaarlijks terugkerend fenomeen uit de sleutelstad. Eind september staat het LVC weer bomvol met Leids talent. Om dit aan te jagen is er ook weer een cd verschenen. In de loop der jaren zijn enkele namen wel bij het publiek bekend geworden. Hierdoor weet je gelijk wat je in huis haalt. Toch geeft OL de luisteraar een eenduidiger geheel dan voorheen. Misschien komt dit wel omdat het hele concept een stuk professioneler is geworden.

Toegegeven, de verzamelaar van vorig jaar is moeilijk te overtreffen. Die versie zat zo goed in elkaar dat de lat alleen maar hoger ligt. Een vergelijking met de cd OL07 ligt voor de hand. De compilatie van dit jaar klinkt op het eerste gehoor net wat minder. Eenduidigheid ligt op de loer. Daarnaast ben je als organisatie natuurlijk ook afhankelijk welke acts zich inschrijven. Uit 83 inzendingen koos het team van OL 21 tracks voor dit album. Dit jaar zijn het de pop- en rockachtige songs die de cd domineren. Tussen de bedrijven door komt er een ander genre uit je boxen zetten. Door de vele aanwezigheid van de gitaarmelodieën valt dit juist extra op.

Toch opent de cd vrolijk met het nummer ‘Jackoff’ van Hospital Bombers. Ontzettend Leiden valt gelijk met een bekende naam je huiskamer binnen. Andere bekende namen die op deze verzamelaar staan zijn Junior Eats Alone, The Dead Rudolfs en Venus Flytrap. Daarmee komt het eerste vraagteken naar boven. Het nummer ‘Lost boy’ van Venus Flytrap mag dan zeer fraai klinken, maar in onze optiek is deze band toch écht wel Haags.

Nadat de cd wat rondjes in de cd-speler heeft gedraaid valt op hoe professioneel deze editie klinkt. Door de mastering is de sound over het geheel vet maar heeft ook niets aan frisheid hoeven inleveren. Zeker in de tracks die aanzetten tot danspassen is dit goed te horen. ‘Fire cracker’ van Dr. Dynamite is zo’n nummer. Deze dokter kan op het festival wel eens voor de verassing gaan zorgen, zoals we lezen in het bijgeleverde boekje. Achter dit project Deef den Hartog schuil, die enkele jaren geleden de podia onveilig maakte met Kitty Contana.

Dit geeft aan hoe klein de Leidse muziekscene moet zijn. Namen die in het verleden door het OL publiek werden omarmt krijgen ook dit jaar weer alle kans. Het bekende Joyfalds en ook Glossy Jesus zijn geen onbekende voor de 3VOOR12 lezer. Heel bijzonder is wederom de deelname van Soccer Committee, het alter ego van Mariska Baars. Deze jongedame werd door de VPRO al meerdere malen in de spotlights gezet. Oude bekenden We shot John Wayne, theFringe en Karma’s Kitchen kwamen we ook al tegen op voorgaande verzamelaars.

Net als Dr. Dynamite is ook Olivier’s Army één van de sterke acts. Deze nieuwe band rond multi-instrumentalist Olivier Schutte (ex-Deire) zal op het OL-festival zijn debuutalbum presenteren. Als dit in zijn geheel zo klinkt als ‘Never enough’ en ‘The little things’ (het Olivier’s Army nummer wat van OL07), zal dit nog wel eens hoge ogen gaan gooien. Andere prijsacts op Ontzettend Leiden 2008 zijn AC Berkheimer, Renske Taminiau en Fivelastwords, de band die verantwoordelijk is voor de broodnodige metal op de cd. Echter is dé vreemde eend in bijt dit jaar Aditya Menon. Zijn ‘When all is reduced to zero’ doet enorm denken aan synthesizergoeroe Jean Michel Jarre. Dit nummer had niet misstaan op diens langspeler ‘The Concerts In China’.

Aan het eind van de jaarlijkse Leidse aanwas worden we dit jaar verrast met PaPeDoN GuFus. Een tweetal dames met een stemmig, plezierig en cabareteskachtig Franstalig nummer, met de titel ‘Pardon my French’ (hoe ironisch). Humor maar ook hartstocht sluiten deze digitale editie af.

Het Ontzettend Leiden festival vindt traditiegetrouw plaats in het LVC, op vrijdag 26 en zaterdag 27 september, vanaf 19.00 uur. Entree per avond is 9 euro en een passe-partout is 15 euro. Een interview met Tim Griffioen, de initiatiefnemer van Ontzettend Leiden, volgt in de loop van deze maand. Dus houd deze website in de gaten.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag