Cd-recensie: Happy Elf - 'Loose Your Head' en 'Dong-dong-di-ki-di-gi-dong’ Cd-recensie: Happy Elf - 'Loose Your Head' en 'Dong-dong-di-ki-di-gi-dong’

Muziek om vrolijk van te worden

, Tino van Leeuwen

Cd-recensie: Happy Elf - 'Loose Your Head' en 'Dong-dong-di-ki-di-gi-dong’

Muziek om vrolijk van te worden

Tino van Leeuwen ,

Het komt niet vaak voor dat een act twee cd’s in één jaar uitbrengt, maar Happy Elf wist het te presteren. Allereerst verscheen in de lente van 2008 ‘Loose Your Head’ en onlangs zag ‘Dong-dong-di-ki-di-gi-dong’ het levenslicht. De man achter Happy Elf is Jeroen Elfferich, 43 jaar, woonachtig in Delft en van oorsprong drummer. Bij wijze van uitzondering bespreekt 3VOOR12 Den Haag de twee albums in één recensie.

De cd ‘Loose Your Head’ laat zich makkelijk wegluisteren, tenminste als je van elektronische muziek houdt. De analoge synthesizers en de drumloops bepalen het sfeerbeeld van de zes songs. Hoewel het begin van track twee ‘Pixie hat’ sterk doet denken aan ‘Mickey’ van Toni Basil, heeft Happy Elf verder een geheel eigen geluid. Een geluid dat valt te omschrijven als instrumentale synthpop met electro-invloeden. Er zit veel vaart in de cd; wat dat betreft gaat ‘ie nergens echt vervelen. De nummers lijken overigens eerder door een kwieke twintiger te zijn ingespeeld dan een veertiger die onlangs getrouwd is.

Het recent uitgebrachte ’Dong-dong-di-ki-di-gi-dong’ is daarentegen weer hele andere koek. Het gaat hier om een tribute album, waarop klassiekers van Haagse bodem worden gecoverd. Songs van Golden Earring, Shocking Blue en Earth & Fire zijn door Happy Elf in een ander jasje gestoken, waarbij de vocalen worden verzorgd door Nina, een 15-jarige zangeres die Jeroen heeft leren kennen op een muziekschool. Nina doet het zeker niet onaardig op de vier liedjes, hoewel ze zelf de voorkeur geeft aan de genres gothic en metal. Over de muziek kan gezegd worden dat het eigentijds klinkt en misschien ook een tikkeltje eigenwijs.

De keuze voor juist deze liedjes op het album komt niet uit de lucht vallen. Jeroen heeft een aantal jaren geleden gespeeld met Mariska Veres van Shocking Blue. Toen ze overleed kocht hij een ‘best of’ van deze band en vond ‘Rock in the sea’ zo’n leuk nummer dat hij het besloot te coveren. Wie de geschiedenis van Shocking Blue erop naslaat, komt erachter dat deze Haagse band er nooit was geweest zonder feestje ter ere van de nummer 1-notering van ‘Dong-dong…’ van Golden Earring. In een email schrijft Jeroen: “Dat nummer is volgens mij het belangrijkste, leukste en misschien wel bekendste nummer uit de Nederlandse popmuziekgeschiedenis.”

Al met al heeft Happy Elf met beide cd’s goed werk afgeleverd. Muziek om vrolijk van te worden. En om op te zetten als je bijvoorbeeld het huishouden aan het doen bent. Wedden dat je twee keer zo snel klaar bent?

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag