Hollandse Nieuwe Ghiu heeft niets met Lange Frans Hollandse Nieuwe Ghiu heeft niets met Lange Frans

“De bandnaam was een godsgeschenk”

Hollandse Nieuwe Ghiu heeft niets met Lange Frans

“De bandnaam was een godsgeschenk”

De Hollandse Nieuwe van deze week is de schizofrene rockband Ghiu uit Den Haag.

“De bandnaam was een godsgeschenk”

Ghiu is deze week de Hollandse Nieuwe. De band uit Den Haag bestaat uit drie dertigers die surrealistische schizofrene rockmuziek maken. We spreken met zanger en gitarist Andrie.

WIE OF WAT IS GHIU?
“We zijn een trio uit Den Haag. Een dame op bas en synthesizer, ik op zang, gitaar en synthesizer en een man op een drumstel. We bestaan sinds eind 2004. Hoe vaak we oefenen verschilt. Soms zijn we drie keer per week in de repetitieruimte te vinden en een andere keer maar eens in de drie weken.”

WAAR KOMT DE NAAM GHIU VANDAAN?
“Namen verzinnen is een afschuwelijke bezigheid. Het voordeel is bij een band als je de naam zat bent, dat je een nieuwe band opricht. Bij een naam van een kind lijkt me dat lastiger. De naam Ghiu is ontstaan toen ik een tweedehands boekhandel binnen liep. Ik haalde de letters Ghiu uit een titel van een boek die ik zag liggen. Het was een godsgeschenk denk ik. De combinatie klopte qua klank en letters en de naam past goed bij onze muziek.”

DE ENIGE JUISTE BEGELEIDING VAN EEN REMAKE VAN EEN FILM VAN PIER PAOLO PASOLINI. EEN SURREALISTISCHE EN MATHEMATISCHE SCHETS VOOR EEN GROOTS ALBUM. GAAT DAT GROOTSE ALBUM ER KOMEN?
“Ik zie mezelf elke dag in de spiegel en ik lees mijn teksten regelmatig, maar ik had niet gedacht dat het zo heftig zou overkomen. Ik vind het vrij toegankelijke muziek die goed in balans is met donkere en lichte thema’s. Onze muziek is zeker surrealistisch, omdat we je echt door een trip heen rammen. Om terug te komen op je vraag. Ik ben een voorstander van EP’s. Volgens mij is het tijdperk van een groot album over.”

KEUZES:

ALPHA OF BÈTA?
“Ik heb geen clou wat het verschil is tussen die twee.”

KRIJSEN MET EEN KNIPOOG OF LACHEN MET EEN TRAAN?
“Lachen met een traan.”

ENGAGEMENT OF NIHILISME?
“Engagement is zo uitgekleed. Hoe heet die misselijke rapper met zijn Kamervragen? Die Lange Frans. Verschrikkelijk. Liever nihilisme.”

WAAROM MOET IEDEREEN JULLIE LIVE KOMEN ZIEN?
“Omdat we een intense liveshow hebben. Het is een ervaring.”

WAAR?
“30 mei Bazart in Den Haag.”

Ghiu is nu te luisteren in de luisterpaal. Beluister het interview in Dubbel Check.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag