Cd-recensie: The Excitors - 'The Excitors’ Cd-recensie: The Excitors - 'The Excitors’

Guitige nieuwkomers maken perfecte demo

, Bob van der Aalst

Cd-recensie: The Excitors - 'The Excitors’

Guitige nieuwkomers maken perfecte demo

Bob van der Aalst ,

Soms zijn er bands die er toe doen. The Excitors is er zo één. Afgelopen week verscheen hun eerste demo. Het is gelijk raak. En zo hoort het ook. Het viertal heeft afgelopen jaar langzaam maar zeker terrein verovert en naam kunnen maken. De eerste demo is er dan ook één zoals een demo hoort te zijn.

Fris, catchy en poppy zijn slechts drie termen die door je heen schieten bij het beluisteren van deze vier nummers. In de lokale pers wordt dit kwartet vergeleken met de Arctic Monkeys. Daar is geen woord van gelogen, maar toch raakt The Excitors meer wandjes. Logisch het doet het heel Brits aan en het werkt allemaal heel erg aanstekelijk. De nummers klinken op het eerste gehoor commercieel. Goed genoeg voor de radio? Nee dat ook weer niet. Het klinkt allemaal retencommercieel zonder dat het corny wordt. Dit maakt The Excitors weer lekker Haags. Lekker eigenwijs met een goede lik-me-reet-houding. Daar houden vele muziekrecensenten en échte muziekfreaks wel van.

Zonder twijfel zal dit kleinood The Excitors ver brengen. Met deze demo wordt een perfect visitekaartje afgeleverd. Er is dan ook aardig wat werk verzet door deze vier heren. De opnames zijn gemaakt in de Basement Studio’s maar klinken niet slap en goedkoop. Er is samengewerkt met onder andere Michiel Eilbracht en Barney Pronk. Ook hebben de mannen samen met Alex Dirkse zelf achter de productieknoppen gezeten. Dit schijfje klinkt er dan ook naar. Nergens afgeraffeld en er is met zuivere precisie omgegaan met de liedjes. Live zet dit viertal elke tent op z’n kop en The Excitors lijken de eerste lokale band te zijn die dat gevoel heeft weten vast te leggen op de digitale schijf.

Hoe guitiger, hoe beter. Lijkt het devies. Stuk voor stuk kruipen de nummers onder je huid, maar het zijn vooral de songs Didn’t you en Highlands die echt weten te raken. Toch ontbreekt er hier en daar ook wat aan. Misschien zijn The Excitors wel te hip en golven ze een beetje mee op de nu zo populaire Britse hype. Want op een beetje festival staat zo’n Britse band met een overduidelijk geluid van overzee. Mede hierdoor zijn de liedjes van The Excitors net geen blijvertjes. Maar eerlijk is eerlijk, je moet een kniezoor zijn die hier op let. Want we leven tenslotte nu en nu zijn The Excitors in Den Haag de max. Er wordt al gesproken van de nieuwe belofte in onze kleine stad aan zee en dat is best eng. Want het verleden heeft diverse malen bewezen wat er met dit soort bands gebeurd. Elke lokale popinstelling buit en zuigt deze acts helemaal uit. Maar misschien hebben wij het mis. In ieder geval is de band The Excitors de nieuwste belofte en hype. Meer dan een jaar lang was Hasselhoff the bomb, maar het lijkt nu de tijd dat dit electrovijftal plaats gaat maken voor de vier mannen van The Excitors.

Een mooi gegeven is dat The Excitors het Britse weer terug halen naar Den Haag. In de jaren zestig werd Den Haag, het Liverpool van Nederland genoemd omdat de Beatbands uit onze hofstad kwamen. Zo’n tien jaar geleden mistte de act Tuesday Child van Mouse net de Britpopboot. We geven The Excitors gewoon een eerlijke kant. Den Haag maak plaats voor deze band!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag