Cd-recensie: R.A.T. - 'For Who Not Is Afraid To’ Cd-recensie: R.A.T. - 'For Who Not Is Afraid To’

Een goed staaltje groovende rock van eigen Haagse bodem

, Jade Yorks

Cd-recensie: R.A.T. - 'For Who Not Is Afraid To’

Een goed staaltje groovende rock van eigen Haagse bodem

Jade Yorks ,

Het ligt niet verstoft achter in de hoek of ergens onderop uit het zicht. Voor het debuutalbum van Rock and Terror (kortweg R.A.T.), is in muziekwinkel Plato een mooi plekje vrijgemaakt. Gewoon op ooghoogte tussen de nieuwste platen van artiesten als Eddie Vedder, Interpol en Editors, ligt ook For Who Is Not Afraid To.

De jonge jongens van R.A.T. gaan hard. Zowel in het soort muziek dat ze maken, als in de stroomversnelling waarin ze verzeild zijn geraakt binnen de Haagse muziekscene. Nog niet eens twee jaar bezig in deze bezetting en dan nu al een album op de planken hebben liggen waar menig luisteraar niet rustig van kan blijven zitten zonder daarbij zijn hoofd ritmisch op de nummers mee te laten bewegen.

Zelf omschrijft R.A.T. hun stijl als Rattig, Ranzig en Hard. Een stijl waar menig trommelvlies niet tegen bestand zou zijn. Daar doen ze zich zelf eigenlijk te kort mee, want dit album is in meer facetten onder te verdelen dan alleen ruige metal/rapcore. Op deze plaat laat de metaltrots van Den Haag zich van zijn harde, maar zeker ook gevarieerde kant zien. Dat is meteen ook de sterkste troef van dit album: De grote verscheidenheid aan stijlen tot slechts één R.A.T. sound getransformeerd. Behalve scherpe metalriffs en grunts, bevat For Who Is Not Afraid To ook kleine uitstapjes naar funk (intro Lucky 13) en emorock (Tequilashots 'n' fireworks). Stuk voor stuk nummers waar een groove in zit.

De plaat is overwegend Engelstalig, maar Rat, de zanger van de band, schuwt er niet voor om tussen de nummers door, maar soms ook midden in een nummer, over te schakelen naar het Nederlands. Zo is er op het album ook een heuse ode aan Den Haag, Sinds 1230, te vinden. Een nummer dat de afgelopen zomer eigenlijk al een klein hitje in Den Haag was door de grote airplay van de regionale radiostations.

For Who Is Not Afraid To is uitgebracht door Langweiligkeit Records, een onafhankelijk undergroundlabel dat nieuw talent een kans geeft om hun muziek over een nog groter publiek te verspreiden. Een goede keuze van het label om juist voor R.A.T. te kiezen. De echte muziekliefhebber die nog geen kennis met Rock And Terror heeft mogen maken, heeft zonder twijfel wat gemist: Een goed staaltje groovende rock van eigen Haagse bodem.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag