Cd-recensie: Virtually Nothing - 'Understanding Killers’

Band slaat goede weg in

Jeroen Thijssen ,

Omdat er een aantal onjuistheden zijn opgetreden in de eerdere recensie van de eerste release van de heren van Virtually Nothing, presenteert 3VOOR12 Den Haag hier een heruitgave van de recensie van de EP ‘Understanding killers’. Daarnaast ook een vooruitblik op het optreden van de heren tijdens Plein Open 2007 met een interview met frontman Danny van der Kraan.

Virtually Nothing is een hardcore metal band, bestaande uit vier leden, die inmiddels al een paar jaart de underground scene onveilig pogen te maken. Het schijfje ‘Understanding killers’ zet je eerst op het verkeerde been met de rustige en wat melodieuze intro met de toch iets te kort komende cleane vocals. Maar zodra de bridge en het refrein er daadwerkelijk in knallen, weten Danny van der Kraan en consorten de luide liefhebber te clinchen. ‘Mea culpa’ gaat hier naadloos in over. Eigen schuld - dikke bult in de pit.

Even uitblazen dan maar met ‘Life, the universe and everything’, waar ook wat elektronische beats naar voren worden gebracht. Er wordt wat geëxperimenteerd met klassieke stijlen, een heuse drumcomputer en zelfs piano op een emo/hardcore metal EP. Als je de ogen sluit waan je jezelf wellicht wel in het grote ietwat Stephen Hawking-esque universum. Ondanks dat deze track totaal niet bij de rest past qua muziek, is het een welkome afwisseling. Even op adem komen en dan weer hardcore door. ‘Mentally challenged street musician’ begint dan meteen met een lekker gitaar rifje. Na deze rif komt de pit er weer in en zitten we weer op niveau.

Gelukkig heeft men aan een booklet gedacht waar zoals vanouds de teksten instaan. “Wrong” zingt Danny van der Kraan. Aha. Radiovriendelijk is het allemaal zeker niet, maar ach, het is wel hardcore. ‘Ignorance’ is evenmin voor de gewende commerciële radioluisteraar, want de cd dreunt en beukt maar door! Hardcore en screamo, maar daar is niks mis mee! Eerder werd Virtually Nothing nog wel eens bekritiseerd omwille te veel muzikale stijlen in een nummer te willen gooien. De band heeft nu vooral de focus gelegd op hardcore metal en slaat hiermee een goede weg in.

Interview Virtually Nothing
Virtually Nothing zal optreden op het Plein Open festival in Den Haag op zaterdag 14 juli. Hieromtrent interviewden wij frontman Danny van der Kraan over Plein Open en ook over de EP release Wat kunnen we verwachten voor het aankomende optreden? “De drummer, Karim Kadri, kan niet optreden en hebben we een vervanger moeten regelen. Dat is Stef Broks van Textures geworden. Dat Stef Broks de set komt drummen vinden we op zich al bijzonder. Verder gaan we dit keer hopelijk een zogenaamde “Wall Of Death” organiseren. Dat lijkt ons wel gaaf.” De “Wall of Death”, ook wel de “Braveheart” is een manier van moshen tijdens metalconcerten. Als ware een veldslag splijt het publiek in tweeën en wanneer de band het zegt, of de muziek er metal genoeg voor wordt, rennen de twee groepen op elkaar in om te beuken.

Hoe komen jullie aan Stef Broks? “Stef Broks heeft eenmalig een workshop aan ons gegeven in het kader van het behalen van de finale van de HSMC 2006. We hebben sindsdien contact gehouden. Ik liet hem weten van ons probleem en hij was bereidt om ons uit de brand te helpen.” Hoe heeft Vitually Nothing de afgelopen tijd beleeft, waar gaan jullie heen? “We beleven de afgelopen tijd als positief. We worden wat vaker gevraagd door zaaltjes en festivals. Onze schare fanbase dikt langzaam maar zeker aan. De reacties in de media zijn overdonderend positief (recensie van onder andere de Aardschok). Nu moeten we echt laten zien dat de aandacht verdient is en dat levert wel een beetje druk op de schouders op, zeg maar. Maar we beleven het gewoon als een spannende periode waar hopelijk een hoop positieve zaken uit voortkomen, zoals interesse van platenmaatschappijen en boekingskantoren en dergelijke.”

Als je naar de teksten kijkt van Understanding Killers, zie je flink wat onderwerpen naar voren komen, wil je daar iets meer over kwijt? “Dat heb je goed gezien. We worden overwegend geïnspireerd door de zwaktes van de mens, de afwijkingen en de extremen, in al zijn facetten. Dit past goed bij onze afwijkende en extreme muziek.” Wil je nog iets kwijt over de cd Understanding Killers? “Het is opgenomen in de Noise Chamber Studio’s door Jelle de Vos. Hij is een geluidstovenaar voor een schappelijke prijs. Dus als er nog bandjes zijn die verlegen zitten om een demo, neem contact met hem op zou ik zeggen.”