Cd-recensie: 'School's Out! vol.2' Cd-recensie: 'School's Out! vol.2'

Jonge finalisten van HMC 2006 bij elkaar op één cd

, Rik ’t Jong

Cd-recensie: 'School's Out! vol.2'

Jonge finalisten van HMC 2006 bij elkaar op één cd

Rik ’t Jong ,

De Popunie is een stichting die sinds 1985 de popmuziek in Zuid-Holland ondersteunt, projecten organiseert en diensten verleent aan popmuzikanten, popcollectieven, podia, gemeenten en andere geïnteresseerden. Op 4 februari 2007 werd de tweede School’s Out! cd gelanceerd in WaterFront. Hierop zijn de finalisten van de High School Music Competition 2006 te beluisteren. Het gedicht ‘Ik had een droom’ vormt hierbij de rode draad. De zeven finalisten zijn de WaterFront Studio ingedoken om naast hun muzikale bewerking van het gedicht eveneens een eigen nummer op te nemen.

‘De jeugd heeft de toekomst’ is een gezegde dat wel heel erg van toepassing is op de deelnemers van dit project. En dat die toekomst veelbelovend is bewijzen de jongeren tussen 12 en 19 jaar op deze cd. Het zijn dan ook niet voor niets finalisten geweest van het prestigieuze HMC 2006. Aan talent en muzikale bagage komt deze generatie in elk geval niets tekort. Dat er aan hun muzikale presentatie nog het een en ander te sleutelen valt, maakt natuurlijk niets uit. De geest en het enthousiasme zijn meer dan voldoende aanwezig.

Winnaar Mellow Yellow opent de cd met hun aanstekelijke mix van pop, reggae en funky soul. Iedere groep heeft twee tracks ter beschikking gekregen, waarvan de eerste een eigen nummer is en de tweede een bewerking van ‘Ik had een droom’ behelst. Dat de sound van de bands sterk uiteenloopt is direct hoorbaar bij de stevige metal van het Haagse kwartet Virtually Nothing, dat dan weer wordt gevolgd door Funkabiliteis (2e prijswinnaar). Zij brengen een krachtige mix van bluesy rock en funky raps, die doet denken aan G Love & Special Sauce of Sublime.

Talking To The Girls (inmiddels alweer opgeheven) maken op hun beurt weer romantische, epische poprock, maar ook sferische jazz-dub op ‘Ik had een droom’. Plezier en lol staan centraal in het repertoire van het sympathieke ska-ensemle The Beertasters. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zij werden bijgestaan door Koen Lommerse van Beef voor hun geslaagde gedichtbewerking. Slashback maakt grindcore en progressive op het spectrum van hedendaagse powermetal. Dat de HMC in heel Nederland bekend is geraakt wordt met hun Limburgse afkomst maar weer eens bewezen. Met de laatste band, Reverted, is de cirkel van girlpower weer rond. De pittige dames tonen aan dat zij probleemloos in de voetsporen van Anouk en Krezip kunnen treden. De cd eindigt met de voordracht van het winnende "Ik had een Droom", door de 15-jarige schrijfster Sadaf Yusofi uit Eindhoven.

School’s Out! is een promotie cd en zo hoort het ook. Deze piepjonge artiesten verdienen een professionele uiting van hun prille muzikale ontwikkelingen. Zie het als een stimulerend leerproces. Dat het samenspel af toe wat rammelt en de zang misschien bij tijd en wijle er een halve noot naast zit is natuurlijk niet meer dan logisch. Deze projecten dienen gekoesterd te worden en deze cd daarbij! Het geweldige initiatief voor de Highschool Music Competition stamt alweer uit 1998 en is daarmee dit jaar aan zijn tiende editie toe. De voorrondes staan in maart op de agenda en op zondag 20 mei zal in het Paard van Troje de spectaculaire finale plaatsvinden.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag