Cd-recensie: Tino - 'The Question Remains’ Cd-recensie: Tino - 'The Question Remains’

Een goede reden om door te gaan met muziek maken

, Peisam Tsang

Cd-recensie: Tino - 'The Question Remains’

Een goede reden om door te gaan met muziek maken

Peisam Tsang ,

Singer-songwriter Tino heeft een boel obstakels in het leven te ondergaan, er bovenop te komen en te overwinnen. Het verlies van vriendschappen, familie en geloof speelt een grote rol. Een groot zoektocht naar de betekenissen in het leven volgt daarop en uit zich in een aantal prachtige nummers op zijn nieuwe cd. Het demoniseren van angsten is op The Question Remains, in vergelijking met voorgaande cd’s, ver te zoeken. De stilte is hervonden, maar de zoektocht duurt voort, ditmaal zonder te shockeren. Het lijkt wel stilte voor de storm.

Bevindingen opgedaan in het soms onbegrijpelijke dagelijkse leven zijn getransformeerd tot een sterk staaltje van woorden gebundeld tot hoop. Hoop om verder te gaan waar Tino is gestopt in 2004. Het besluit om geen muziek meer te maken, maar uitsluitend plaatjes te draaien als deejay. Tino maakt anno 2007 een nieuwe start, hoe moeilijk dat ook is, wat ergens ook bewonderenswaardig is. Zeker na een hoop verworven kritiek op zijn manier van leven en muziek maken.

The Question Remains is alweer zijn zevende cd uitgebracht  door zijn eigen Hot Fruit Records in samenwerking met Langweiligkeit Records. God en religie spelen op deze plaat een belangrijke rol, maar geenszins is het Tino’s bedoeling om je te bekeren tot een geloof. Nee, de nummers zijn eerder metaforisch bedoeld. Zie het als onderdeel van een groter geheel, de zoektocht. Andere belangrijke onderwerpen die de revue passeren zijn karma, goed leven, hoop en leven na de dood. Door de nummers merk je dat Tino veel nadenkt over het leven, de doelen en de dromen. Ze doen denken aan opgenomen, nooit uitgezonden radiogesprekken van een aantal jaren geleden tussen de heer Mateman en Tino zelf. Hierbij werden vragen aan de kaak gesteld die betrekking hadden tot, hoe kan het ook anders, het leven. Jammer genoeg zijn deze radiogesprekken op een gegeven moment vernietigd.

Vernietigd of niet, Tino gaat hoe dan ook verder. Hij is op het punt gekomen om niet anderen meer te plezieren, maar om zichzelf tegenover zichzelf te bewijzen. En de enige manier waarop dat kan is zijn muziek. Hij deelt zijn belevenissen en gedachten met ons. Het eerste nummer heet hoe toepasselijk, The reason (to go on). Er is een reden om dankbaar en trots te zijn. De rest van de liedjes hebben ook een opmerkelijke titel onder andere To be reborn, the 7th life, Be ready in the next life, God is karma, Harmony in me en Don’t waste your talents. Het laatste nummer, Darling be home soon is een bonustrack, opgenomen samen met Henk koorn (Hallo Venray).

Tino zingt nog steeds in het Engels, nasaal en met een zwaar Nederlands accent. Maar zoals dat toentertijd en nog steeds, niet storend is bij Hans Vandenburg van Gruppo Sportivo, zo is dat ook niet storend bij Tino. Het karakteriseert de markante verschijning van Tino en charmeert de liedjes.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag