Zaterdag 4 juni mocht het dak eraf in Mezz met een nieuwe editie van Burning Down The House. Geen wedstrijd tussen België en Nederland zoals de voorgaande dag in de Nations League, nee gewoon gebroederlijk raar rocken en avonturieren met Bongloard, Iguana Death Cult en Druiprek uit Nederland en The Germans en Gameboyz II Men uit Vlaanderen. En… een vibratorrace in het Popcafé.

Bongloard vliegt er al meteen met goeie zin in op het zijpodium, zoals fuzzy garagerockers met punktrekjes betaamt. En met extra zin: twee weken geleden verscheen debuutalbum ‘People Overreacting To My Behaviour.’ Zanger Jannes schreeuwt zijn longen uit zijn lijf en de groove is goed, zelfs met drummer ‘Inval Jan’. Voor het podium hebben een clubje vrouwelijke piraten en Bongloard fans hun dansschoenen al gevonden en Bongloard speelt (bijvoorbeeld) het loeiharde ‘The Gram’, het feest kan beginnen!

Op het hoofdpodium is het dan tijd voor The Germans, die door hebben dat ze in het geplande half uur nooit zo’n trip kunnen neer zetten als bij Onderstroom Breda in 2016. Maar een kortere trip? Dat wordt het wel weer helemaal. Zanger Jakob Ampe bespeelt en bezweert het publiek als een sjamaan terwijl de band ons meeneemt op twee ‘kortere’ nummers van het album ‘Sexuality’ zoals het opzwepende ‘William’, waarna twee langere, meeslepende stukken volgen. The Germans brengt altijd iets speciaals, waarbij de som van de ervaring altijd meer is dan de toch al excellente delen.

Gameboyz II Men is letterlijk twee mannen die met Gameboys muziek live maken. Tuurlijk, de apparaten zijn aangepast en de twee jagen de sound door allerlei pedalenkasten en mixdecks heen, maar het begint als, en blijft, 8-bit dansgeweld. Heel relaxt, met Micha Volders als mc en Dijf Sanders als voornaamste beatbakker, twee blikjes Jupiler op een tafel tussen het publiek. Krakend, beukend en extreem catchy. “What does this button do?” was nog nooit zo leuk.

The Germans

Headliner Iguana Death Cult speelt voor de eerste keer in Mezz, na vooral veel ‘thuisoptredens’ bij skatepark Pier 15 en Breda Barst. De vijf doen wat ze altijd doen: de pannen van het dak spelen, ondertussen blakend van het zelfvertrouwen. Na het tweede album ‘Nude Casino’ ging de harde garagerock een standje terug naar ietsje meer ingetogen en vooral meer gelaagd door de toevoeging van percussionist Jimmy. De band speelt goed, de stemming stijgt en natuurlijk blijven dansende moshpits dan niet uit.  

Het is al na middernacht als Druiprek start. Druiprek heeft net als Gameboyz II Men een tafel vol materiaal, als knoppenkasten en Korgs, in de zaal gezet, met daarachter twee geüniformeerde, onherkenbaar vermomde beatmakers en een mc op het zijpodium. Om helemaal een eigen sfeer tem maken hebben ze een eigen lichtshow en visuals mee. Met droogkomische teksten en knallende rave, house en techno vermaken zij de overgebleven harde kern van avonturiers en dansers.
 

Druiprek