The Germans, geweldige trip tijdens Onderstroom Breda

Gevolgd door de scherpe randjes van Bison Bisou

Tekst: Daniël Hereijgers, foto’s: Magnus Gommers ,

Twee Onderstroom Breda van november en het is nog maar de elfde (van de elfde)! Was het vorige week in Pier 15 nog druk, deze editie moest het met minder bezoekers doen. Onterecht, want met The Germans en Bison Bisou haalde Onderstroom Breda weer interessante, internationale underground acts die wat te vertellen hebben. Wij waren uiteraard nieuwsgierig. V00d00 GOLD draaide de plaatjes.

The Germans speelt de twee kanten van het album ‘Are Animals Different’ en het is geweldig.

Bison Bisou komt uit Lille en begint met een ode aan zusterstad ‘Roubaix’, waar ook een deel van de band vandaan komt. Gevolgd door een lied over “sexuality, imaginary sexuality.” Bison Bisou, vertaald iets als Bizon Kus, maakt post-punk en indie rock met een geluid dat naar eigen zeggen invloeden heeft van de staal- en textielfabrieken in het industriële noorden van Frankrijk. De band heeft energie en veel scherpe randjes. Zanger Charly Lazer trekt zowat alle aandacht. Hij is hyperactief, duikt overal op het podium op waar een gaatje ligt, naast het podium, zich opdrukkend of aan de microfoon knabbelend. Maar bovenal dwingend en aanwezig. Prettig en toch volledig in contrast met wat we net zagen.

Nog even terug naar The Germans, echt een act om te beleven en om even te laten bezinken. Humo koos het album ‘Are Animals Different’ tot Beste Belgische Album van het vorig jaar. De Gentse band is in minimalistische vorm, geen excentrieke, bebaarde danser of uitzinnige outfits vanavond, wel veel uiteenlopende klanken en geluiden. Hoewel het dus om een live set van het album gaat, blijft het spannend. Elke muzikant is intensief bezig met zijn eigen geluid, dat samenkomt met het grote geheel in een constante groove die gaat van ambient, techno naar psychedelische electronica met percussie en vervormingen waarbij zanger Jakob en toetsenist Boris woorden en klanken zingen. Tegen volk dat onverhoopt later binnen komt, steek je hooguit snel een handje op, gepraat is tijdens deze trip uit den boze.

De volgende Onderstroom Breda is overigens niet in november, maar ‘gewoon’ in december: op 16 december in Brandpunt met Dijf Sanders en THT.

Gezien: Onderstroom Breda met The Germans, Bison Bisou. Vrijdag 11 december 2016.