Duke John neemt minder blues en meer geluksonderbroeken mee naar Breda Barst

En dat terwijl vaste drummer Jens ‘lekker aan het studeren in Denemarken’ is.

Interview: Manoek Lambregts, foto’s: Bastiaan Reiters ,

Stonerrockband Duke John speelt op Breda Barst met een invaller. Drummer Jens Wiercks is aan het studeren in Denemarken waardoor Marc van Dongen invalt. Zanger en gitarist Jannes van Kaam en bassist Tristan van Selm vertelden wat het plan voor Breda Barst is en hoe het een tijdje terug bij de Sena Popawards in Amsterdam ging. Ook is er nieuwe muziek en klinkt hun sound wat volwassener. Dat alles met een lekkere portie humor. Leuk.

Tussen de voorrondes van Breda Barst en het festival zelf hebben jullie nog in Melkweg Amsterdam gespeeld. Hoe was dat?
Jannes: “Oh, de Sena Popawards, dat was een goede voorbereiding voor Breda Barst. We hadden niet heel veel speeltijd waardoor we alleen nieuw werk speelden. Dat was voor het eerst dat we alleen nieuwe nummers speelden. Verder was het vooral heel erg gezellig. Er speelden nog vier bandjes mee die ook bij ons op school zitten. Dus: bier jatten. Radio Eliza won en die kennen wij. We hadden de beker tijdelijk gestolen en foto’s daarvan op Facebook gezet. We hadden toen toch nog even gewonnen.”

Binnenkort is Breda Barst al, zin in?
Tristan: “Daar gaan we al vijf of zes jaar heen, dus het is heel vet dat we daar mogen spelen.”
Jannes: “Het is een jongetjesdroom om daar te mogen spelen want dat is het eerste festival wat ik ooit heb gepakt. Daar heb ik biertjes leren drinken en jointjes voor het eerst gerookt. Daar maakte ik voor het eerst kennis met bandjes en dan dacht ik ‘Oh, hier wil ik eigenlijk ook wel staan’. Natuurlijk, ik zou ook op Lowlands en Pinkpop willen staan maar op Breda Barst is het heel anders. Op Breda Barst is er nooit de vraag of je gaat, maar of je ooit nog thuis komt.”

Jullie spelen op Breda Barst zonder de vaste drummer, Jens. Hoe is dat?
Jannes: “Erg spannend. We zijn al vaker aan het repeteren met onze invaller, Marc. Gelukkig heeft hij ook al wat shows meegespeeld. De Duke Johnformule is altijd al vriendschap geweest. Marc is ook een goede vriend en als hij niet met ons speelt, dan chillen we ook gewoon met elkaar. Eigenlijk is het best gaaf dat we hem mee kunnen nemen. Met een leuke kliek spelen is het leukste wat je kan doen.”
Tristan: “Het is jammer dat we deze zonder Jens moeten doen. Maar het is wel heel fijn voor Jens dat hij nu lekker kan studeren in Denemarken.”

Wat kunnen we komend weekend verwachten?
Tristan: “Huh, wat is er dan ook al weer?”
Jannes: “Sinds we de voorrondes gewonnen hebben, denk ik regelmatig aan Breda Barst en dan krijg ik al een kick. Het is een nieuwe show met nieuwe nummers en ook een nieuwe stijl. We hebben geprobeerd het ‘bluesy’ dingetje achter ons te laten. Daarnaast trek ik mijn geluksonderbroek aan, die heb ik al heel wat gigs thuis laten liggen. Dus het moet goedkomen.”
Tristan: “We zijn ruiger, vuiger, sneller en harder dan eerst. Er komen mensen die ons al vaker hebben zien spelen. Ik hoop dat ze leuk reageren op onze nieuwe shit.”
Jannes: “Het publiek op Breda Barst is erg gevarieerd en als iedereen zo tof is zoals wij als wij naar Breda Barst gaan, dan moet het helemaal goed komen.”

En hoe zijn de toekomstplannen?
Jannes: “Afgelopen zomer hebben we onze tweede EP opgenomen en die willen zo rond februari/maart-ish uitbrengen. We hopen veel te kunnen spelen en te touren. We zijn al in gesprek met de juiste mannetjes daarover. Misschien zijn we wel de nieuwe Nickelback of Metallica.”
Tristan: “Nee, de nieuwe Jett Rebel.”
Jannes: “Maar eerst is Breda Barst, en daar hebben we zin in. Ook om Birth Of Joy en Rhinorino te zien. Daar kan je ons vinden voor een handtekening. En je kan bij Tristan terecht als je backstage wil. Oh, en hij is single dus grijp je kans.”
Tristan: “Nee, zeg dat nou niet daar krijg ik gezeik mee.”