Flip Noormans Breda Barst stunt: “ik ga kinderen niet als een suf achtergrondkoortje gebruiken”

Zondagmiddag 18 september in het Valkenberg

Interview: Daniël Hereijgers ,

Hij groeide op in Breda en woont al een tijd in Rotterdam, maar de band van Flip Noorman met zijn oude stad is onverminderd groot. Flip schreef speciaal voor Breda Barst een lied ‘Barst’, een lied dat hij zondag 18 september met zoveel mogelijk kinderen van Bredase basisscholen gaat spelen en zingen, samen met zijn band De Noormannen. Wij legden hem, aan het einde van de zomervakantie, wat vragen voor over het bijzondere project.

Noorman is zelf leraar op een basisschool en schreef niet alleen het lied maar maakte ook een lespakket voor de leerlingen, het doel is straks met minimaal tweehonderd kinderen te zingen én dat zij daarbij ook enkele zelfgemaakte instrumenten gebruiken. Breda Barst en Noorman wonnen via de Rabobank Clubkas de Originaliteitsprijs in mei waardoor extra budget beschikbaar kwam. In filmpjes op de Facebookpagina van Breda Barst liet hij al kleine stukjes zien en horen, van “kinderliedjes die gaan vervormen naar gekke beelden…”

Is 'Barst' al af?
Noorman: “Ja en nee. In principe is het uiteraard al af. Ik heb voor de vakantie al met alle kinderen gerepeteerd en dat was al heel veelbelovend voor mij. Maar we maken het ons niet makkelijk en tijdens de show gaan er nog een aantal ‘over de top’ dingen gebeuren, waar ik uiteraard niet op inga, maar die moeten nog wel ‘afgemaakt’ worden.”

Het wordt spannend, want de scholen zijn vandaag, twee weken voor Breda Barst, pas weer begonnen. Heb je enig idee hoe het ervoor staat Flip?
“Spannend wordt het zeker. Ik heb het de kinderen niet makkelijk gemaakt. Ze hebben veel tekst, gaan op instrumenten spelen en sommige kinderen hebben zelfs tijdens de rest van de show ook nog een rol. Maar ik dacht: ik ga kinderen niet als een suf achtergrondkoortje gebruiken. Zij gaan de show maken. Dus dat is spannend, maar wel extra uitdagend voor ze. Qua tijd gaat het hopelijk wel goed komen omdat ik voor de vakantie al met ze gerepeteerd heb.”

Je bent op vakantie geweest, maar de kinderen ook. Denk je dat ze doorgewerkt hebben tijdens de vakantie?
“Nou, ik hoorde van wel! En de kids hebben zeker door geoefend, Noëlle van Breda Barst kwam in de Ardèche op de camping een kind tegen van de Montessori school die dat hele lied uit haar hoofd kende.”

Heb je al gekke zelfgemaakte instrumenten gezien?
“Dat dacht ik toch even wel ja... Ik ga niks weggeven maar in de middeleeuwen had je er een oorlog mee kunnen winnen.”

Flip en De Noormannen speelt zondagmiddag 18 september om 16:45 uur op het Amstel hoofdpodium van Breda Barst in het Valkenbergpark. Twee jaar geleden schreven we “Flip en De Noormannen, wat een geweldenaars.”