Bredase inbreng op Barst 2016 II

The Broken Anchors, DJ EZD, MARCH, Eb & Vloed, Iguana Death Cult

Tekst: Daniël Hereijgers ,

Bredase bands, dj’s en bands met lokale inbreng maken een groot deel uit van de line-up van Breda Barst dit jaar. Zo goed als allemaal staan ze in de Spaanse Kraag of achter de draaitafels van Suikerbeat. We lieten de voorronde winnaars en het The Loads/Nieuwe Veste podium even buiten beschouwing en maakten een rondje langs de velden: wie speelt en, een volledig open vraag: waar kijken zij zelf naar uit?

Erik Hermeler van The Broken Anchors
Wat kunnen we verwachten van jullie optreden?
“Knallen, moshpits, polonaise en punkrock! Dat is The Broken Anchors live! Het is voor ons spannend om in de Spaanse Kraag op te treden. Onlangs is onze gitarist gestopt om zich op andere muzikale projecten te storten, daardoor weten we nog niet zeker met welke gitarist we op Breda Barst staan. We zijn bezig met audities en hebben een back-up gitarist, van Harsh Realms, die voor ons kan invallen. Tijdens ons optreden spelen we onze debuut EP ‘Better Off’, die ook op Spotify staat en nieuwe nummers die in onze set zitten. Verwacht een hoop catchy punkrock anthems die in de hoogste versnelling gespeeld worden.”

Waar kijk je naar uit aan jullie optreden?
“Eigenlijk naar alles. We zijn benieuwd hoe het publiek op de nieuwe nummers reageert. Wat ze gaan uitspoken met onze bassist en of er bier gedronken wordt. Die laatste twee zijn een perfecte combinatie overigens.”

Naar welk ander optreden kijk je uit?
“Naar dat van March! Hun nieuwe cd ‘Stay Put’ is fantastisch en ze worden iedere keer beter wanneer we ze zien. Ook kijken we uit naar de optredens van The Fifth Alliance en Flip Noorman.”

Damai Schenk, DJ EZD
Wat kunnen we verwachten van je set?
“Iedereen die mij een beetje kent, heeft waarschijnlijk wel een idee wat ik qua sound ga doen. Zoals je weet heb ik een voorliefde voor ‘90s / 00s hiphop’ en R&B classics. Dus dat gaat zekers langskomen. Afhankelijk van de vibe kan ik altijd kijken of ik bepaalde uitstapjes doe naar meer elektronische beats. Besef nu dat ik eigenlijk nooit hele sets voorbereid, maar eerder kijk wat het publiek wil of waar ik zelf zin in heb.”

Waar kijk je naar uit aan jouw set?
“Ik heb sowieso een voorliefde voor Breda Barst, in mijn ogen een karakteristiek festival waar ik in het verleden heel wat jaartjes heb geholpen met onder andere Mad Flava en Stichting Boogiedown NL. Om nu een setje te draaien zonder betrokken te zijn bij de organisatie is altijd iets speciaals. Daarnaast zijn er altijd veel bekenden aanwezig, dus gezelligheid is het sleutelwoord!”

Naar welk ander optreden of andere dj-set kijk je uit?
“Ik ben wel benieuwd naar Tourist LeMC en De Likt. Beide acts hadden we begin juli op het Boogiedown festival in Eindhoven staan, maar ik heb beide acts toen helaas moeten missen.  Ik krijg dus een tweede kans om ze te checken in mijn eigen woonplaats. Daarnaast is het altijd gezellig bij Breda Barst dus kijk eigenlijk wel naar alles uit!”

Fleur van Zuilen van MARCH
Wat kunnen we verwachten van jullie optreden?
“Kneiterharde, energieke punk rock ’n roll. Het wordt de eerste keer dat we onze complete nieuwe plaat ‘Stay Put’ in Breda ten gehore gaan brengen.”

Waar kijk je naar uit aan jullie optreden?
“Inmiddels kunnen onze fans de plaat dromen en hebben ze danspasjes ingestudeerd. Ik kan niet wachten om dat te mogen aanschouwen.”

Naar welk ander optreden kijk je uit?
“Ik heb veel zin in de show van The Broken Anchors in de Spaanse Kraag. Een supervette nieuwe Bredase punkrock band met fijne meeschreeuw nummers onder leiding van de ruige strot van Erik Hermeler. En een leuke fun fact: Erik speelde voorheen met onze drummer Thomas in New Pokerface.”

Tijme Scholten (links), samen met Joel Brust dj duo Eb & Vloed
Wat kunnen we verwachten van jullie set?
“Wij draaien in principe alles wat ligt binnen het spectrum van de NY, Chicago en Detroit house, denk dan aan artiesten zoals Kerri Chandler, Jovonn en Mike Dunn. Het ligt natuurlijk ook een beetje aan het tijdstip dat we draaien. We hopen dat er al lekker publiek staat, want dan gaan we gewoon lekker los en kun je eigenlijk van alles verwachten. De laatste tijd heb ik de focus liggen op het genre afrobeat en is Joel zich wat aan het verdiepen in de ghetto house met labels zoals Dance Mania en Relief Records. Nou misschien wordt onze set wel een combinatie van afrobeat en ghetto house. Klinkt wel cool eigenlijk.”

Waar kijk je naar uit aan de set?
“We hopen dat we veel verschillende ritmes kwijt kunnen in onze set, dat houdt het lekker dynamisch en interessant. Ligt in het verlengde eigenlijk van wat ik hiervoor aangaf, dat we sowieso vrij breed draaien en niet genre gebonden zijn.”

Naar welk ander optreden of andere dj-set kijk je uit?
“Moody Mehran! Komt uit Rotterdam van de boys van Triphouse. Hij draait zeer verrassend van disco naar moodkillers en van jazzy naar acid house. Dat is precies wat wij vet vinden, dus vanzelfsprekend kijken wij daar ontzettend naar uit.”

Jeroen Reek van Iguana Death Cult, met bandleden uit Breda en omstreken
Wat kunnen we verwachten van jullie optreden?
“Vleesgeworden levenslust, als een bak maden afstevenend op een collectief orgasme. Een spaghetti bolognese van bloed, zweet, ledenmaten en overig lichaamsvocht. Een overwinning voor de vrije liefde.”

Waar kijk je naar uit aan jullie optreden?
“De lust en de liefde.”

Naar welk ander optreden kijk je uit?
“Passing Goat. Die heb ik al een tijdje niet meer gezien. En De Likt natuurlijk, die beuken alles aan gort.”