Dromen op een doordeweekse woensdag met Holy Wave

The Mighty Breaks tof vertrekpunt

Tekst: Daniël Hereijgers, foto's: Magnus Gommers ,

Grey kleurde een doordeweekse woensdag in Electron stevig psychedelisch, met het jonge The Mighty Breaks uit Voorschoten en Holy Wave uit Austin, Texas. De Amerikaanse band stond op verzoek van Grey eigenaar Marthy Coumans voor de tweede keer binnen anderhalf jaar in Electron Breda.

“The Microwaves?” Nee, daar wordt zanger/gitartist Thomas Foster van The Mighty Breaks uit Voorschoten even niet goed begrepen. Het is een grappig begin van een toffe set. Fosters “Kom allemaal even naar voren,” verstaat Electron wel goed en natuurlijk: garage pop met psychedelische trekjes werkt beter als er geen meters tussen band en publiek zitten. Bassist Joris Zuiddam staat centraal opgesteld, tussen Foster en toetsenist/gitarist Bart van der Elst in en er gebeurt wat op het podium. De variatie gitaar, orgel en gitaar werkt goed. Echt een band voor een festival als Snipperdag, al gaat dat dit jaar waarschijnlijk niet door, ze speelden in september nog bij Surf & Turf in Pier 15.

Holy Wave uit Austin, Texas, begint de Europese tour in Electron Breda die op 17 april in Amsterdam eindigt. Alweer is Breda het startpunt, van opnieuw een band van het vooruitstrevende label Burger Records en alweer is het Marthy Coumans van Grey die een heerlijke band binnen haalt. Wat betreft Holy Wave is het zelfs de tweede keer in anderhalf jaar. We zien leden van onder andere The Afterveins en Passing Goat in het publiek, over Snipperdag bands gesproken. Derde album ‘Freaks Of Nurture’ is net uit en zoals het echte psychedelische shoegaze betaamt, valt nauwelijks op te maken van welk album welk nummer is. De nummers zijn eindeloos, met veel galmende zang en fuzz op twee gitaren, waarvan eentje natuurlijk met twaalf snaren. Zanger/toetsenist Kyle Hager, zanger/gitarist Ryan Fuson en bassist Dustin Zozaya wisselen regelmatig van instrument. Dromerige garage, psych en een nietsvermoedende surfbeat voor de doordeweekse woensdag. Heel prettig.

Gezien: The Mighty Breaks, Holy Wave. Electron, woensdag 2 maart 2016.