#BB16: Sjako! drijft op routine en daar is niks mis mee

Daniël Hereijgers ,

Sjako! Bestaat vijfendertig jaar, de Amsterdamse/Haarlemse band begon in 1981 en maakte volgens de overlevering in 1990 (‘Secret Skin’) en 1993 (‘Livewire’) zijn beste platen. De naam komt van een middeleeuwse dorpsgek en de bandleden zijn volgens een recensie op Maxazine nog lang niet aan hun pensioen toe. Eerder een revival. We waren benieuwd, om vijf over vijf bespeelden de veteranen het Amstel Podium.

HET CONCERT:
Sjako!, Amstel Podium, zaterdag 17 september 2016

DE ACT
Sjako! bestaat 35 jaar en staat voor de derde maal op Bredaas mooiste festival. De ervaren muzikanten, of "notoire alcoholisten" volgens frontman Wouter Planteijdt, nemen de tijd om een funky intro op te bouwen. Naast Planteijdt staan René van Barneveld (ex Urban Dance Squad), Thijs Vermeulen, Richard Heijerman en Patrick van Herrikhuyzen op het podium, stuk voor stuk bedreven in hun instrument. Van funk naar blues, naar wat hardere rock 'n' roll, de songs lijken op uitgesponnen, vaak relaxte jams.

HET PUBLIEK
De mensen in het park vinden het allemaal wel oké, vlak voor het podium is normaal gesproken een wandelpad en dat wordt benut: even stoppen, kijken, een praatje maken, doorlopen. Sjako! heeft weinig tot geen hardcore fans in het publiek, de band laat zich er niet door afleiden en speelt soms spacy, lange instrumentale stukken, vergezeld van een sterrenregen uit het heelal op de achtergrond. 

HET MOMENT
We kunnen geen bijzonder moment benoemen. Sjako! drijft op routine en vliegt nergens uit de bocht. De routine is klasse en de rust en eenvoud passend, zoals Amerikaanse bands met dezelfde americana en folkrock, ook gedegen 'ouder' worden. En voor de fans die er wel of niet waren: hit 'Hurt' kwam niet ter sprake.