#BB16: LOTUS kookt hard op één pit

Sterke hardcore tot op het been

Daniël Hereijgers ,

We keken uit naar het debuut van Code Of Conduct, de office punk rock van voorheen Dirty Bastards aangevuld met Bram Schouw, maar drummer Jelle brak zijn sleutelbeen. LOTUS uit Antwerpen komt hen vervangen. De hardcore punk band kwam al eerder imponeren, op de eerste editie van Punk Rock Riot en de vierde Bastard Fest, beide in Mezz. Het kwartet met hyperactieve zanger Jelle heeft ongetwijfeld liefhebbers in Breda gevonden.

HET CONCERT:
LOTUS, Spaanse Kraag, zaterdag 17 september 2016

DE ACT
LOTUS uit Antwerpen dus, in hoofdletters en dat is terecht. Jente, Jasper en Bert blijven op het podium, de vloer is voor zanger Jelle. Hij benut die houten vloer maximaal als een één-mans-pit in actie, zwalkend, slammend, dansend, als een dirigent voor zijn orkest. Hij maakt licht fysiek contact en brult zijn teksten soms midden in uw gezicht, volledig opgaand in de muziek.

HET PUBLIEK
U vindt dat tof, want frontman Jelle ziet het ook wel als hij, op weg naar de paal vlak voor het podium, met zijn microfoonsnoer om de benen van een vader en zoontje heen gaat en op tijd ingrijpt. Natuurlijk spot hij de Jelle de Onfortuinlijke van Code Of Conduct die zijn sleutelbeen brak en de Belgen als vervanger voorstelde. Die Jelle (van Dun) kent de tekst en brult enkele refreinen mee. Mooie momenten, die passen bij de hardcore uit het hart van LOTUS. En dan is er nog de man in het Ramones shirt, die aan het eind van de korte set nog ouderwets komt hardcore dansen, zo iemand die zijn shirt niet bij de H&M haalde, maar ze vast vroeger gewoon live gezien heeft. U waardeerde LOTUS, zoals die eerdere keren in Breda.

OPMERKELIJK
Zoveel fotografen die door de knieën gaan of op de grond gaan liggen om een goed shot van de zanger te krijgen, dat is nog niet eerder vertoond. Eén-mans-pit Jelle maakt indruk, maar laten we de strakke begeleiding met vervormde gitaren en rollende baslijnen vooral niet te kort doen.