Mini Frikantival: De Swamps en Tio Gringo

...en bier en mini-frikandellen in het Hijgend Hert

Tekst: Daniël Hereijgers, foto’s: Robbert Nijs ,

Het jaar 2013 had nog geen Frikantival gezien, moet organisator Mel gedacht hebben en hup: een goede anderhalve maand voor de volgende WanTwo Trash in Mezz Café, viert Breda Mini Frikantival in Het Hijgend Hert, en stiekem ook de verlate verjaardag van Mel. Met De Swamps, Tio Gringo en mini frikandellen. Werd het na de Boulevard in 2011 en Mezz in 2012 weer een vet feestje?

Natuurlijk werd het dat! De Swamps houdt vast aan de ‘Let’s Go!’ mentaliteit van mei dit jaar op WanTwo Trash in de Mezz zaal en knalt harde rockabilly het Hijgend Hert in. Wat zwaarder dan in Mezz waar de band als zesde en een-na-laatste act aantrad. Graag geziene gasten, aangezien zanger/gitarist Robert en drummer Bernard op 2 november ook in Mezz Café staan, op hetzelfde affiche met The Great Munzini & The Astonishing Sotos en Dead Elvis And His One Man Grave. Dan staan Batmobile eerbetoon ‘Mad At You’ en Dead Kennedys’ ‘Too Drunk To Fuck’ vast weer op de setlist.

Het is sowieso een semi-Batmobile tribute night als ook Tio Gringo zanger Mo Gecko even stilstaat bij het dertigjarig jubileum van Bredaas bekendste psychobilly band waar gitarist Eric Haamers (ook) deel van uit maakt. Zaterdag 21 september viert die band dat feit overigens in café Charlie’s Place in Rijsbergen. “Dertig jaar in het vak, ik denk dat ik het niet zou kunnen!” Bij dit Tio Gringo optreden ontbreekt zangeres Bonny, waardoor ‘Let’s Go Wild’ niet voorbij komt en ‘Lonesome Trailer Man’ net even anders lijkt, qua tekst en zonder haar tweede stem. Een snaar breekt, waardoor het lijkt alsof Tio Gringo twee sets speelt, en om iets voor 01:00 uur wordt geroepen om een onvermijdelijke toegift. De stemming is immers goed in het volle Hijgend Hert. Geen muzikale verrassingen, je weet ondertussen wat je van de country trash band uit Suck City kunt verwachten. En dat weten ze na deze zomer bijvoorbeeld ook op de Belgische festivals Muddy Roots en Beaverfest. De bekende songs van ‘Country Trash To The Max’, maar dan die zonder Bonny komen voorbij, net als de mini-frikandellen en nog meer mini-frikandellen.

Gezien: Mini Frikantival met De Swamps, Tio Gringo. Het Hijgend Hert, zaterdag 7 september 2013.