Beloofd en gebracht, ‘Tantrums’, de nieuwe EP van June

Kwartfinalist Grote Prijs Kees Hendrickx warmt formidabel op

Tekst: Daniël Hereijgers & Sara Cools, foto's: Melissa Scharroo ,

June won vorig jaar de Red Bull Bedroom Jam en mocht met de Engelse producers John Mitchel en Ben Humphreys de EP ‘Tantrums’ opnemen. De altijd opgewekte band kwam het resultaat en de vernieuwde sound gisteren in Mezz Café presenteren, na sneak peeks in Zundert en Etten-Leur. Voorprogramma singer-songwriter Kees Hendrickx, oude vriend van de band, kwam overgevlogen uit Ierland en gaf zijn sneak peek voor 22 september, als hij in Haarlem speelt om een plek in de halve finale van De Grote Prijs van Nederland.

Kees Hendrickx, geboren Rijsbergenaar maar sinds zijn zevende wonend in een dorp bij het Ierse Cork, kwam speciaal voor dit optreden overgevlogen uit Ierland. Met zijn al wat oudere EP ‘I’m Your Man’ onder de arm en nieuwe nummers speelt hij graag in het voorprogramma van zijn oud-Offenders Of Love-makkers Tim Hereijgers en Bart van Bergen. Als begeleiding nam hij zijn gitaar en laptop mee. De laptop backing tracks in songs als ‘Morning Sun’, ‘The Fighter’, ‘Maybe There’s A God’ en vooral ‘Until You (I Was Somebody)’ pakken uitstekend uit. Het is te merken dat gediplomeerd audio engineer Hendrickx veel aandacht in zijn composities steekt met allerlei achtergrondgeluiden en meerstemmigheid.

Zijn Iers-Nederlands is aandoenlijk, zeker bij de introductie van nummers over “in de lijn staan voor de social welfare” of ‘Wie Redt Mij?’, een mooi Nederlandstalig lied. Wie het nummer ‘I’m Your Man’ kent, een teder liefdeslied met uitstekende melodie en chorus, zal extra genoten hebben van dit slotnummer. Met zowaar June als begeleidingsband en ‘koor’. Heel bijzonder. Op 22 september speelt Hendrickx in het Patronaat in Haarlem tijdens de kwartfinale van De Grote Prijs van Nederland. Vanavond warmt hij zijn stembanden en het June publiek in elk geval al formidabel op. (DH)

Met een combinatie van oud en nieuw werk laat June horen hoe Engelse producers John Mitchell en Ben Humphreys de beloofde EP ‘Tantrums‘ professioneel en gedetailleerd hebben helpen creëren. Na het winnen van de Red Bull Bedroom Jam, hebben de vijf Zundertse jongens in de studio gestaan met de Engelse producers en introduceren nu de vier nummers tellende plaat ’Tantrums‘. Met oudere nummers als ’Pessimist‘ en ’Lisa McGuffin‘ houdt June het publiek nog even in spanning, tot uiteindelijk toch het eerste EP-nummer wordt gespeeld. En met volle overtuiging komt het nieuwe geluid van June met ‘Like I Like You‘ naar buiten. De vaste groep fans staan joelend in het Mezz Café en de energie van de band slaat aan bij alle aanwezigen en krijgt ze bij het oudere nummer ‘I Can’t Lie‘ ook zover om door de knieën te gaan en, de voor de vaste fans routine, mee te doen. De aanstekelijke teksten en melodieën wisselen elkaar goed af en alhoewel er meer poprock en funk straalt uit de nieuwe nummers, is er toch een vaste stijl te horen en die is catchy en speels.

Als extra verrassing voor het publiek wordt ook het allernieuwste nummer, dus niet op de EP te horen, ‘Pon ki Pon’ gespeeld. De zenuwen stralen af van gewoonlijk gitarist, Joep de Bruin, als hij nu achter de toetsen staat voor dit electrofunk lied. Na een uitmuntende setlist sluit de groep af met sterke pakken zoals bassist Tim Hereijgers het zegt, ’Strong Suit‘  tevens het nog laatste nummer van de EP, waarmee ze hun sterke kanten heel goed laten horen. Een enthousiaste band, met een fantastische gitarist, sterke speelse nummers, een vernieuwd geluid en nog meer energie. (SC)

Gezien: Kees Hendrickx, June, ‘Tantrums’ EP-release. Mezz Café, vrijdag 6 september 2013