Vergane glorie ten top bij Di’Anno & The Phantoms

Nuclear Sushi toont echte Heavy Metal

Tekst & foto's: Victor van Zutven ,

Afgelopen vrijdagavond was het dan zo ver, eindelijk was daar dan het langverwachte concert van Paul Di’Anno, dè èx-zanger van Iron Maiden in Mezz. Maar eerst kregen we nog het voor programma. Nuclear Sushi, die mannen gingen er voor zorgen dat onze spieren in de nek los werden gemaakt, onze kelen opgewarmd werden en dat ons testosteron gehalte weer net zo sterk was als een dikke dertig jaar geleden. En dat deden ze goed. Al was het, op het oog misschien, een vreemde mix van bandleden, de muziek was hard en ruw. Zoals het hoort.

Helaas werd het wel duidelijk dat de zanger Koert van Zon er al meer klaar voor was om te rocken als een malle dan het publiek. Maar dat moest dan ook zijn stem en krachten sparen voor de hoofdact van deze legendarische avond. Gelukkig maakte dat voor deze band niets uit, en gingen ze, zoals het helaas vaak is als je als voorprogramma van grote namen staat, op het podium meer tekeer dan in de zaal. Dat toont maar aan dat deze mannen weten hoe je echte Heavy Metal maakt.

En toen, na een korte pauze om het podium in gereedheid te brengen, was het dan eindelijk zo ver. De lichten dimden, de intro tune werd gestart, de band kwam op, de gitaren werden omgehangen, de drummer nam plaats op zijn troon en daar kwam Paul Di’Anno het podium op. En toen werd duidelijk dat dertig jaar veel kan doen met een artiest. Tijdens de eerste nummers gaat het nog wel qua stem, maar al snel is te merken dat hij de hoge noten niet meer kan brengen zoals hij dat ooit zo mooi heeft gedaan. En ook lichamelijk ontbreekt het aan de nodige souplesse en het uithoudingsvermogen tegenwoordig. Hier staat een man die zijn leven geleefd heeft op drank, drugs en vergane glorie. En als er dan ook nog eens met bier gegooid wordt, ontaardt hij in een bijna zielige verbeten oude man die het publiek in 10 minuten 500 nieuwe Engelse scheldwoorden leert.

Het is duidelijk. Deze avond is, ondanks op het einde van het concert een paar goede Maiden klassiekers, niet geworden zoals velen het gehoopt hadden. Paul “Di’Anno” Andrews zoals deze beste man heet, was de eerste zanger van Iron Maiden. De band waarmee hij de drie legendarische albums ‘Iron Maiden’, ‘Killers’ en ‘Heavy Metal Army - Maiden Japan live !!’ mee uitbracht. Van 1978 tot 1981 was hij dè front man van Iron Maiden, maar wegens drug- en drankmisbruik werd hij vervangen door de nu zo legendarische Bruce Dickinson. Maar Paul Di’Anno heeft sinds die tijd niet stil gezeten en heeft 6 solo albums en 19 band albums met 4 verschillende bands uitgebracht. Maar in alles kun je terug zien dat hij de breuk met Iron Maiden nooit heeft kunnen verwerken. Momenteel gaat de ’The Beast‘ tour, die hij samen met zijn Duitse band The Phantoms maakt, nog door heel Europa om op 21 december 2013 te eindigen in Zweden.

Gezien: Nuclear Sushi, Paul Di’Anno & The Phantoms. Mezz, vrijdag 6 september 2013.