BredaNU interview: Jornt Buijs en Fleur van Zuilen over Locals United

"Het is tof dat je nieuwe initiatieven een stem kan geven"

Robin van Essel & Daniël Hereijgers ,

BredaNU is de nieuwe Bredase publieke omroep en ging vorige week vrijdag van start. Op 3voor12 las je de afgelopen week al enkele interviews met de mensen achter de programma's op de nieuwe omroep die speciale aandacht aan (lokale) muziek schenken. Vandaag zijn onze vrienden van Locals United aan de beurt. Vanavond trappen zij hun tiende seizoen op de radio af op BredaNU.

Locals United is met de doorstart op BredaNU op de kop af tien jaar te horen op de Bredase lokale omroep. De groep makers achter het programma hebben als doel het promoten van lokale bands en wisselt nog al eens van samenstelling. Desondanks waren coryfeeën Jornt Buijs (36, producer) en Fleur van Zuilen (27, presentatrice) al jaren de vaste waarden op de vrijdagavond van RTV Breda. Toen dit voorjaar bekend werd dat BredaNU de uitzendrechten overnam, betekende dat 'Locals' sowieso uit de ether zou verdwijnen. Daarop volgde in juni een emotionele laatste uitzending. Dat was gespeeld, blijkt nu. Jornt: “We wilden gewoon een dramatische uitzending maken. We wisten eigenlijk dat we gewoon door konden op BredaNU. Hoewel, we hebben heel even gezeten: 'gaan we door of gaan we stoppen?'”.

Waarom ga je toch door op BredaNU?
Jornt: “We hadden bij RTV door gekund als internetradio en daar ons ding kunnen blijven doen. Maar een afweging die Fleur inbracht, was bepalend: wat is nu eigenlijk ons doel – precies de muziek kunnen draaien die wij fijn vinden of zo veel mogelijk lokale bands onder de aandacht brengen? Dat laatste dus.”
Fleur: “Dat is onze kern: een open en onafhankelijk platform bieden. Wij zijn neutraal, iedereen kan bij ons komen spelen. Het is zonde dat zo veel mensen denken dat er niks gebeurt in Breda. Als je zo lang radio maakt en elke week bands interviewt, zie je dat het juist heel erg leeft. Het is tof dat je nieuwe initiatieven een stem kan geven.”

Wat kunnen we van Locals United 2.0 verwachten?
Jornt: “Het blijft Locals United. We gaan met dezelfde club over en zijn geprogrammeerd op hetzelfde tijdstip. Dat is wel fijn. We zitten iets meer vast aan een format bij BredaNU. Dat is denk ik goed voor de balans van de zender.”
Fleur: “We worden op muzikaal gebied wat toegankelijker. De rest proberen we hetzelfde te houden: elke week een bandje live in de studio, interviews, de concertagenda.”

Daar krijg je ook de ruimte voor?
Jornt: “BredaNU is heel supportive naar lokale muziek. Zo kunnen er straks bijvoorbeeld liveopnames of interviews met bands uit ons programma ook overdag in andere programma's gebruikt worden.”

Zijn er ook nog dingen die beter zouden kunnen dan eerst?
Jornt: “Wat ik zou willen, is meer samenwerken met anderen, bijvoorbeeld 3voor12. Je merkt dat als je elke week radio maakt, je in een patroon terecht komt. Het is goed om daar door een derde partij uit getrokken te worden.”
Fleur: “Het ontbreekt ons aan tijd en middelen om te verwezenlijken wat we écht zouden willen doen. Nog meer het gesprek aangaan met muzikanten, bijvoorbeeld op Facebook. Daar kunnen we lezen wat er allemaal in de stad gebeurt.”

Hoe creëren jullie na tien jaar nog uitdagingen?
Fleur: “Je kan dit programma tachtig jaar maken. Er komen altijd nieuwe mensen en bands bij die de moeite waard zijn. Soms zit ik op vrijdagavond op de bank en heb je geen zin. Maar uiteindelijk is het altijd leuk, het is nooit een kutavond.”
Jornt: “Je behoudt ook je drive door nieuwe bandjes die het tof vinden om langs te komen. Er is heel veel waarvan je zegt: dat is echt goed. De meeste indruk? Dat was Vanderbuyst, zonder twijfel.”
Fleur: “Zij bleven de hele tijd terugkomen als ze bijvoorbeeld een nieuw album hadden. Het is leuk als zij echt dankbaar zijn dat jij er bent en je waardering krijgt van bands omdat zij mogen komen spelen.”
Jornt: “Vanderbuyst is ook de enige band die ons belt of mailt met de vraag of ze mogen komen. Ik denk dat bands er gewoon vaak niet aan denken dat het kan. Dus bij dezen een oproep: als je met je band op de radio wil, stuur ons een bericht!”

Locals United is elke vrijdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur te horen op 107.3FM.