BredaNU interview: Vera Siemons over Hastalapasta FM

"Ik wil jongeren het idee geven dat ze gehoord worden"

Robin van Essel ,

BredaNU is de nieuwe Bredase publieke omroep en ging afgelopen vrijdag van start. Op 3voor12 lees je de komende week interviews met de mensen achter de programma's op de nieuwe omroep die speciale aandacht aan (lokale) muziek schenken. Als eerste: Vera Siemons (20) over haar programma Hastalapasta FM, dat eerder ook op RTV te horen was. Haar debuut op BredaNu radio is vanavond te horen tussen 19.00 en 21.00 uur.

Vera Siemons is een bezige bij als het op radiomaken aankomt. De twintigjarige uit Zundert is student Media & Entertainment Management aan de NHTV en werkt mee aan de WNL Nacht op Radio 1. Voor BredaNU blaast ze haar 'oude' programma Hastalapasta FM (eerder al te horen op RTV Breda) nieuw leven in. Vera werd besmet met het radiovirus tijdens haar jaar op de University van omroep BNN, waar ze tot eigen verbazing in 2011 werd toegelaten: "Ik zag een poster hangen en heb me aangemeld. Ik had nul ervaring en een vet Brabants accent. Ik dacht: 'Dat lukt me toch niet'. Uiteindelijk zat ik bij de laatste zes die werden toegelaten. Ze moesten me echt een paar keer vertellen dat ik goed bezig was en echt creatieve dingen verzon."

Wat is jouw stijl radio?

"Ik ben bij BNN begonnen en heb het format van Hastalapasta FM meegenomen naar BredaNU. Ik ben vrij chaotisch en wil een hele hoop tegelijk. Er zit een brutaal randje omheen, dat er bij BNN is ingeramd. Het is chaotische-goede-muziek-radio. Ik ben er niet vies van om hitjes af te wisselen met muziek die ik zelf tof vind. Bij BredaNU krijg ik veel vrije ruimte om het een beetje jong en dynamisch te houden, voor zover ik nu heb gezien."

Wat sprak je nog meer aan bij BredaNU?
"Ik vind het heel belangrijk om cross-mediaal te kunnen werken, en dat willen zij. Dat tv, radio en internet geen aparte hokjes zijn maar er echt met elkaar wordt overlegd. Dat is toch de toekomst van het medialandschap. En als er bijvoorbeeld iets nieuwswaardigs gebeurt, er ruimte is om er iemand op af te sturen en live verslag te doen."

Voor wie is jouw radioshow bedoeld?
"Ik wil de nadruk leggen op jongeren. Zij worden weinig aangesproken door lokale omroepen en luisteren dus ook niet. Ik vind het juist tof om interactieve dingen te doen, want radio is een heel direct medium."

Luisteren jongeren nog wel radio?
"Ik heb de Facebook van Hastalapasta FM weer geactiveerd en ik link naar een Spotify playlist, en je merkt dat mensen daar wel op reageren. Misschien ben ik te optimistisch, maar ik vind het een uitdaging om een radioshow cross-mediaal op te zetten door met Facebook en Twitter de interactie aan te gaan. Zo geef je mensen het idee dat ze gehoord worden. Je merkt dat luisteraars als van iets simpels als een plaatje aanvragen enthousiast worden. Het is inderdaad niet vanzelfsprekend en niet makkelijk, je moet goed blijven kijken waar mensen op reageren."
 
Hoe ga je dat concreet aanpakken?
"Ik wil het vooral op nieuws richten, door er op een informele en toegankelijke manier aandacht aan te besteden als er iets in de stad te doen is dat relevant is voor jongeren. Veel medestudenten die ik spreek, kijken niet verder dan de Nachtwacht of de Walkabout. Terwijl er heel veel te doen is, bijvoorbeeld expo's van St. Joost, Electron of het Huis voor Beeldcultuur. Veel jongeren kennen dat niet eens. Dat is niet zo vreemd, want die dingen zijn vaak moeilijk te vinden op internet. Ik wil het gemakkelijker maken om dat te vinden, ook voor studenten die hier niet vandaan komen en hier zijn gaan wonen."
 
Waarom vind je dat zo belangrijk?
"Ik mis dingen als De Boulevard en De Wasserette en ik vraag me af: 'waar is iedereen gebleven?'. Via de radio kun je geen nieuwe initiatieven starten, maar je kunt wel mensen bij elkaar brengen en laten zien waar de mogelijkheden liggen. Ik heb het idee dat er nog heel veel mensen zijn die goede dingen kunnen en willen en doen maar die niet zichtbaar genoeg zijn in de stad. Dat is hartstikke zonde."

Hastalapasta FM is te horen op maandagavond tussen 19.00 en 21.00 uur op 107.3 FM.