Succes Revölvo is geen toeval, of wel?

‘Hellspawn Baby’ stap naar meer

Interview: Daniël Hereijgers ,

Revölvo presenteerde zaterdag 26 mei de eerste videoclip ‘Hellspawn Baby’ in de Speeltuin en bracht eind vorig jaar debuutalbum ‘Older, Wiser, Louder’ uit. Komende maandag is de band alweer op MTV te zien en later op het Belgische Roadkill festival en in de Spaanse Kraag. 3voor12/Breda interviewde de gezond gespannen, enthousiaste mannen vlak voor de clippremière en ontdekte vijf toevalligheden op de weg naar serieus succes. Waar gaat die weg heen, Revölvo?

1. The Southern Gamekings
Even een blik in het verleden, om te begrijpen waar Revölvo nu staat. Tank, gitarist en zanger, speelde eerder in The Southern Way, samen met Dennis van tv-programma Gamekings. In die tijd schiep die band ook de jingles en gaf optredens door het hele land. Tank: “ik speelde al met Dennis op het plein toen we kleuters waren. Gamekids.” Dave, bassist en zanger, speelde, en speelt, bij Speedcocks. Terwijl drummer Vince in een Cult Tribute band lokaal ervaring opdeed. Dave en Vince vielen geregeld in bij The Southern Way, bijvoorbeeld als iemand zijn pols gebroken had.” Dave: “Ik mocht invallen op het Gametalfest en werd vaste invalgitarist. We maakten de mooiste concerten mee, in Paradiso en in Duitsland. We hadden geluk, de rest van de band deed de kutkroegen…” Omdat Vince zijn spectrum verbreedde door veel in projectbands en als invaller te spelen, kwam ook hij bij de band en Revölvo ontstond.

Maandag 4 juni is de band te zien in de laatste aflevering van Gamekings van het seizoen waarbij de Gamekings-crew viert dat ze op vakantie gaan. Tank: “ze wilden moddervette games presenteren en dat wilden ze in de modder met moddervette snacks. Ze hebben Revölvo gevraagd, dus niet The Southern Way. Toen hebben we een boerderij geregeld en snacks staan bakken in de modder terwijl zij het programma presenteerden. Op het einde hebben we op een platte kar ‘Dying Every Drink’ gespeeld.” “Het was ook vet dat de geluidsman van The Human Centipede (Timo Hegtermans) gewoon ook keihard snacks aan het bakken was,” vult Dave aan, “het was feest, ’s ochtends  aankomen en meteen bier drinken.” Vincent: “we wilden eigenlijk ‘Hellspawn Baby’ promoten, maar door nieuwe Buma Stemra-regels zijn afleveringen niet meer op internet te zien, enkel de recensies. We gaan ‘Dying Every Drink’ in de MTV-opname wel op YouTube plaatsen, want we wilden geen twee clips van hetzelfde nummer.”

2. Supporting Substitutes for Peter Pan
De band had al één van de twee opnamesessies voor debuutplaat ‘Older, Wiser, Louder’ achter de rug toen een unieke kans kwam, spelen als voorprogramma voor Peter Pan Speedrock in Mezz. Dave: “Dat ging prachtig, echt geniaal. Ik kreeg om half vier een telefoontje, want eigenlijk zou Milwaukee Wildmen spelen, maar de drummer was ziek. Er werd verteld: “om half acht is de soundcheck.” Ik moest iedereen nog bellen, alles nog regelen. Raar om te doen en dan sta je daar.” “Vanaf dat moment was de band echt af,” voegt Vince toe, “toen konden we alles aan. Later kwam Koen er natuurlijk nog bij. De organisatie was tevreden, Peter Pan was tevreden, het publiek deed goed mee.” Dave: “we hebben die dag veel zieltjes gewonnen.”

3. The New Guy
Nog niet zo lang geleden werd in Koen een extra gitarist gevonden. Hij is niet bij het gesprek, want druk bezig in het café het beeld en geluid klaar te maken voor de clippremière. Tank vertelt: “dat was ook hier in januari, hij heeft zich een beetje onmisbaar lopen maken bij een gastoptreden!” Vince: “eigenlijk was dat heel leuk, we stonden met Hilton Dive (Koens andere band), met z’n tweeën. We moeten iets anders doen, iets anders in de set en speelden ‘White Limo’. We vroegen Koen om dat nummer met ons te spelen.” Dave neemt over: “Ja, ‘White Limo’ van de Foo Fighters, niet echt rock ’n roll, maar het is een fucking dikke plaat gewoon.” Tank weer: “en we hadden nog niemand met lang haar…”, meteen aangevuld door Vince: “en een baard, want je moet een baard in de band hebben. Het is ook gewoon goed bevallen dus zeiden we: nu praten we er even een maand niet meer over. Na die maand en ons optreden in Spanje hadden we allemaal zoiets van “het is gewoon cool”. De sound is live natuurlijk veranderd, hoeveel optredens hebben we gehad met Koen erbij, drie? Het is een andere, vettere sound, een muur.” Tank: we kunnen de cd beter neerzetten en bepaalde partijen overeind blijven staan die anders wegvallen.” Dave besluit, met een dikke lach: “hij is er net bij en mag godverdomme al meteen meedoen in de videoclip, what the fuck?”

4. Hellspawn Rollerderby Babes
De clip is op dit moment nog niet officieel getoond, maar wel is bekend dat de rollerderby chicks van The Rotterdam Death Row Honey’s een prominente rol hebben. Foto’s op Facebook tonen bloederige taferelen. Hoe kwam de band bij deze keuze? Tank: “omdat ze lekkere konten hebben. Dat mag je er in zetten.” Dave vertelt over dit nieuwe toeval: “het zit zo: Rotterdam Death Row Honey’s is een rollerderby team en The Southern Way was gevraagd om op een fundraiser voor hen te spelen, maar Dennis kon niet en dus is Revölvo gevraagd en gegaan. Sindsdien hebben we een klik met ze. Toen hebben we al gezegd: als we ooit een clip gaan opnemen of de voorkant van een cd komen jullie erop. En dat is knettergoed uitgepakt! De clip heeft alles: rolschaatsen, netkousen, strakke broekjes, tatoeages en tandenbeschermers. Supervet!” Het nummer ‘Hellspawn Baby’ werd volgens Tank niet zomaar gekozen: “als je de nummers op de cd bekijkt, is dit de single, het is een toegankelijk nummer.” Vince: “het is het toegankelijkste nummer van de plaat.”

5. The Roadkill Summer And Beyond

Het debuutalbum is er en nu is er ook een videoclip. Revölvo is deze zomer geboekt voor het Belgische Roadkill festival en staat op Breda Barst in de Spaanse Kraag. Wat is nu het grote plan of komt dit ook door toevalligheden bij elkaar? “Wat komt, dat komt,” aldus Tank. “Ik denk dat het na de zomer pas echt gaat beginnen. We wilden de clip voor de zomer uitbrengen zodat je na de zomer er wat mee kunt doen. Ik denk dat je met een normale cd niet meer opvalt. Dit helpt om te laten zien aan de zalen, boekers en de mensen die van rockmuziek houden dat we het serieus aanpakken en dat we van een feest bouwen houden.” Dave: “Ja, je maakt je eigen podium.” Vince daarover: “het idee is als je de clip ziet dat je eigenlijk de site en de biografie ziet, alles zit er in zodat je gelijk weet wie we zijn, waar we voor staan.”

Waar zou je dan willen spelen in de toekomst?
Tank: “festivals en Mezz-achtige zalen in het land. Mezz, Doornroosje, Effenaar, het zou tof zijn om daar voorprogramma’s te gaan doen. En dan zien we wel weer verder. Ik zou graag volgende zomer op een festival spelen vanaf 10.000 man.” “Op de metaldag van de Lokerse Feesten misschien,” vult Dave aan. Vervolgens Vince: “of de Zwarte Cross. Het is moeilijk te zeggen, het zijn van die dromen waarvan we hopen dat het ooit... Op Roadkill staan we met Hardcore Superstar en Orange Goblin. Supervet.” Dave: “het maakt me eigenlijk geen reet uit. We hebben een paar hele mooie dingen uit crappy optredens gehaald. Zoals in Terneuzen. We speelden in een supervette zaal, de oude Kalashnikov, en dat is opgepikt. Het was helemaal niet druk, maar er stonden wel de juiste mensen. Hierdoor staan we nu op Roadkill.”

En hoe zit het dan met de andere bands?
The Southern Way en Speedcocks staan op een laag pitje en Koen speelt naast Revölvo bij Hilton Dive. Tank: “we gaan alle vier voor Revölvo, is een duidelijke afspraak.” Dave bevestigt: “Speedcocks gaat nooit dood, maar ik ga nu voor honderdtien procent voor Revölvo. Ik wil in mooie zalen spelen, de krenten uit de pap halen. Dat is het enige dat ik wil.”