There Goes Culture houdt het voor gezien

Oosterhoutse band na twee jaar uit elkaar

Robin van Essel ,

Afgelopen zondagavond viel op de Facebook-pagina van There Goes Culture te lezen dat de band uit Oosterhout ermee stopt, omdat “niet alle neuzen meer dezelfde kant op staan en de doelen per persoon verschillend zijn”. Onhandige timing, als je ervan uitgaat dat de PopSport-winnaars van vorig jaar nèt goed bezig waren: de 'For Beggars Like Me EP' werd gelanceerd en de verzoeken voor optredens stroomden binnen. 3voor12/Breda belde met voorman Thomas de Graaf voor tekst en uitleg.

Het blijkt niet zozeer een meningsverschil over de muzikale koers te zijn die de band de das omdoet. De Graaf legt uit: “Na het uitbrengen van de EP ging het steeds lekkerder. Dan blijkt ineens dat niet iedereen in de band dezelfde ambities heeft. Vooral ik en Marijn (Stuyfzand, gitarist, red.) botsten daarin.” De voorman is er hoorbaar door aangeslagen: “Ik vind het wel echt kut, ja. Maar ja, ik ben van mening dat als je een grote band wil worden, je je moet gedragen als grote band, anders kom je er nooit. Shoot for the stars, so if you fall you land on a cloud. De band is mijn leven, als anderen rustiger aan willen doen, gaat dat niet.”

De Graaf kan niet echt één voorval bedenken. “Het is een opeenstapeling van kleine dingetjes, meningsverschillen, de één geeft de ander geen ruimte. Het speelde al een maand of twee. Bij de laatste druppel hebben we het als band uitgesproken en zijn we tot de conclusie gekomen dat het beter is om te stoppen.” De jongens gingen niet met ruzie uit elkaar: “Buiten de band is er geen gezeik, en het is uitgesproken. We zijn nog steeds vrienden. Daar ben ik echt blij om.”

De verschillen in ambitieniveau veroorzaakten een tweedeling in de band, met De Graaf en bassist Koen Roorda enerzijds, en Stuyfzand en drummer Miguel Keijzers anderzijds. Doorgaan onder dezelfde naam was geen optie: “Wat Marijn doet met delays is zo creatief, onze sound hangt daar zo vanaf, dat zonder hem het geen There Goes Culture zou zijn.” Wel willen De Graaf en Roorda samen verder, en er zijn zowaar al concrete plannen. Oftewel, wordt ongetwijfeld vervolgd.

There Goes Culture speelt op 2 juni om 16.00u op het Parkfeest op de Heuvel in Oosterhout zijn laatste show.

Update: ook Johnny Stardust houdt het voor gezien

Zo stopt de ene talentvolle band ermee, zo ook de andere. En nòg een Oosterhoutse PopSport-adept: Johnny Stardust hangt de gitaar en korg aan de wilgen. Op de site van de band staat een uitgebreid statement. (RvE)

Website Johnny Stardust