Wie of wat is Tass Finner?

Winnaars Popsport 2012 aan het woord

Interview: Daniël Hereijgers, foto's: John Klijnen ,

Tass Finner uit Oosterhout won vrijdag 11 mei het Eindfestival van PopSport 2012 in Mezz met “sfeervolle new wave en postpunkclimaxen die aan Editors doen denken.” No More Jack, ook uit Oosterhout, ging met de publieksprijs lopen. En zo ging Oosterhout er weer met PopSport-prijzen vandoor, na de juryprijs van Johnny Stardust in 2008 en There Goes Culture in 2010 de publieksprijs. Tijd voor een kennismaking met de band die helemaal niet zo ‘Oosterhouts’ blijkt. En wie of wat is Tass Finner?

PopSport is een wedstrijd waarbij vooral schoolbands zich aanmelden en de hele school mee kan leven en meedoen met de band. Bij Tass Finner blijkt dit minder waar. De band schreef zich wel in via het Mgr. Frencken College in Oosterhout, maar twee-vijfde van Tass Finner, drummer Mart Hazebroek en gitarist Wesley Faro, is leerling van het Cambreur College in Dongen. Gitarist Harmen Pelders, sinds november 2011 bij de band: “We hebben ons ingeschreven via het Frencken, omdat we wisten dat There Goes Culture dat ook gedaan heeft. Zanger Thomas de Graaf heeft ons getipt. Daarna hebben we bij de conrector een plan ingediend, want je moet eerst € 100,- investeren. De school was verder weinig betrokken en we hebben het op eigen houtje gedaan. Het werd ook niet geplugd vanuit school.” Tass Finner bestaat sinds 2009 als bassist Joris van Breugel en Wesley Faro een band beginnen en vrienden Maurits Meeuswen (zanger) en Mart Hazebroek (drum) vragen met hen te repeteren in jeugdcentrum De Poort in Dongen. Dongen, centraal gelegen voor de mannen die uit Rijen, ’s-Gravenmoer, Dongen en later ook Oosterhout afkomstig zijn. Van Breugel: “De biografie van PopSport noemt ons als Oosterhoutse band en dat komt dus vooral omdat we ons inschreven via het Frencken College.”

Popsport
Pelders: “In het eerste traject waren we met No More Jack en nog een Oosterhoutse band, As Own As We. Het grappige is dat No More Jack in Effenaar de regionale finale won en wij een wildcard kregen omdat we van alle provincies de beste tweede waren.” Tass Finner kreeg tijdens het traject begeleiding en workshops van onder andere Joost van Haaren (Krezip, The Jacks) en Denvis, en mocht een dagje naar Kytopia waar ze kennismaakten met Mathijn den Duif, dj DNA (Urban Dance Squad) en andere producers (de Kyteman-crew was op tour). Er was ook een studiodag bij Artichoque in Oisterwijk waar de band het nummer ‘Welcome To The Wasteland’ opnam. Hazebroek: “PopSport is anders dan bandwedstrijden. We hebben de afgelopen drie jaar aan veel bandwedstrijden meegedaan, daar hebben we een gratis demo aan overgehouden. Het is leuk dat we PopSport gewonnen hebben, maar de ontwikkeling is nog belangrijker.” Dat vindt ook Pelders: “Heel veel bandwedstrijden zijn vaak eenmalige avonden met een jury die momentopnamen maakt. Deze mensen hebben gezien hoe wij schrijven en met ideeën komen en we daardoor uiteindelijk een stuk stevigere performance hebben kunnen geven. Het was echt een traject.” Van Breugel nog over begeleider Van Haaren: “Joost heeft soms de vinger op de zere plek gelegd, want hij heeft meerdere malen gezien hoe wij werken. Er was meer tijd om zaken aan elkaar uit te leggen. En doelgerichter te werken.”

Wie is Tass Finner?
Maar wie of wat is dan Tass Finner? Joris van Breugel: “Die naam betekent helemaal niets. We zaten in 2009 bij mij thuis op een regenachtige middag naar muziekzender VH1 te kijken met een biertje erbij en er was iemand die de hele tijd UB40 nummers aanvroeg.” “Alle foute UB40 nummers,” vult Hazebroek aan. Faro: “Het was ene Tass Finner uit Finland. Iemand die ontraceerbaar is, ik geloof dat je het ook net iets anders schreef. We hebben het gewoon zo opgeschreven. Handig, want het geeft je altijd de nummer 1 hit bij Google en YouTube.”

Oosterhout
Qua Popsport staat Oosterhout goed op de kaart met Johnny Stardust, There Goes Culture en nu No More Jack en Tass Finner. Wat gebeurt er in de stad? Harmen Pelders: “Ik ben de enige Oosterhouter en kan bevestigen: Oosterhout heeft geen scene. Het is een raadsel. Hier gebeurt helemaal niets. Er is een bluesfestival, maar daar horen wij niet bij. Je hebt begin juli het parkfestival  van drie dagen met grote namen en waar Johnny Stardust ooit voor twintig man op een klein podium heeft gespeeld. Er wordt geen ruimte aan gegeven. Ik kan bevestigen dat Oosterhout geen scene heeft.” En als zijn medebandleden aandragen dat de stad wel goede drummers en Extince heeft voortgebracht: “Extince, die past helemaal in ons straatje! Wij zijn misschien onderdeel van de eerste lichting. We komen de andere bands vaak tegen op feestjes. Je begint elkaar te leren kennen. Als er al een scene is, dan is dit het begin! Dat is leuk voor de geschiedenisboeken.”

Toekomst van Tass Finner

De mannen van Tass Finner nemen de zomer de tijd om te schrijven en te werken aan nieuw materiaal. Dat wordt nog een uitdaging, want gitarist Pelders had een tijd terug al aangekondigd een maand niet beschikbaar te zijn. Dat was al bekend, de band heeft iedere dinsdag bandvergadering. Pelders: “In de herfst, direct na zomervakantie, gaan we verder. We hebben plannen om met een bevriende producer een EP op te nemen. Ik ben straks een maand afwezig en veel zomerfestivals zijn toch al volgeboekt. Zelf vinden we het fijn om met sterk nieuw materiaal te komen. Onszelf echt op de kaart zetten.” Wesley Faro: “Het materiaal van nu is met zijn drieën geschreven, straks gaan we het met zijn vijven proberen. Dat stond al gepland.” Pelders: “Alles wat we tijdens PopSport speelden, stond al vast. Ik heb partijen ingevoegd of dubbele partijen op me genomen. Nu komt het moment dat we echt vanaf scratch moeten gaan schrijven met zijn vijven. Na de examens gaan we dat verder uitzoeken.”

Volgend jaar gaan bandleden studeren en dus is Tilburg een betere optie qua uitvals- en repetitiebasis (want een treinstation). Joris van Breugel: “We willen nu iets op de rails zetten om op terug te vallen. Ik ga straks anderhalf uur reizen voor een repetitie en daarom is het belangrijk te weten waar je mee bezig bent. Dat hebben we ook bij PopSport geleerd, om professioneler te zijn en richtlijnen vast te leggen.” Het nu staat in teken van eindexamens, vier-vijfde doet immers op dit moment examen. Van stress is niets te merken. Na de zomer gaat Tass Finner gewoon verder.