Geslaagde releaseparty van Fotosynthese’s debuutalbum Los

Enthousiaste ontvangst in een goed gevulde Mezz

Tekst: Piet van den Boer, foto’s: Leonne Campfens ,

Het is 4 mei 2012, het moment waar veel Bredase hiphop liefhebbers op hebben gewacht: Fotosynthese geeft vandaag een feestje in Mezz ter ere van het releasen van zijn debuutplaat ‘Los’.

Er is vanavond een vol programma, dat wordt afgetrapt door Safi & Spreej. Het Belgische duo moet het doen met een vrij lege zaal, maar dat lijkt ze weinig te deren. Diepe bassen, catchy refreintjes en een lekkere flow zijn de ingrediënten voor een prima show. Hierna is het de beurt aan Timmietex, die als back-up Tjerkovara heeft meegebracht. Ook Timmietex komt binnenkort met een nieuw album en vanavond zijn er al een paar nieuwe tracks te horen, afgewisseld met bekende tracks als ‘Tantu Spange Tatta’, ‘Timmie’ en het nieuwe ‘Roundhousekick’. De energie spat van het podium, de heren hebben er zichtbaar zin in.

Na een korte pauze geeft het nieuwe label van Fotosynthese, RAEN, een showcase. Dit gebeurt met wisselend succes, waarbij de lichtpuntjes vooral door Manu worden gebracht. Wat de labelgenoten verder brengen komt niet erg over bij het publiek. Het dieptepunt was hierbij het moment waarop Blaxtar het publiek poogde op te zwepen, maar eerder plaatsvervangende schaamte opriep. Na een prima afsluiter van de showcase door Manu, Mutiara Tec en Blaxtar, doet de host van de avond Kleine Jay ook een duit in het zakje met één track.

Rond 22.30 uur is het moment aangebroken voor de hoofdact van de avond. De sample van ‘Ongeacht het Resultaat’ klinkt, de lichten gaan uit. Zodra de beat klapt, springt Fotosynthese het podium op en kan het feest echt beginnen. Tracks van ‘Los’ worden in een hoog tempo afgewisseld met nummers van ‘Grootspraak’, welke stuk voor stuk worden meegerapt door de bijna volle zaal.  Hoogtepunt zijn de aanstekers en het luidkeels meerappen van ‘Hemelvaart’, dat duidelijk nog favoriet is bij de fans.

Alles wordt vanavond uit de kast gehaald, inclusief saxofoonsolo door Stijn de Laat, gastbijdragen door James en Timmietex en een mooi staaltje turntablism door dj Radjie. Al vallen de nieuwe tracks in goede aarde bij het publiek, het is te merken dat ze nog niet allemaal bekend zijn. Dat is logisch wanneer het album pas een paar dagen op de Luisterpaal staat,  maar dit zorgt er wel voor dat de ‘oude’ tracks nog met het meeste enthousiasme worden ontvangen.

Fotosynthese laat vanavond zien dat hij niet alleen een goed album heeft afgeleverd. Hij is gegroeid als artiest en dat blijkt uit zijn strakke performance en de natuurlijke manier waarop hij het publiek mee krijgt. Tot aan de laatste track geeft hij vanavond alles, zonder in te leveren op de verstaanbaarheid van zijn teksten.

Conclusie: Dit was een zeer geslaagde releaseparty die veel goeds belooft voor het komende festivalseizoen. Althans, het is te hopen dat Fotosynthese in de zomer nog een paar keer op een podium in Breda te bewonderen is.

Gezien: releaseparty ‘Los’ van Fotosynthese. Mezz, vrijdag 4 mei 2012.