MacSwordfish: sensationeel optreden in volle Speeltuin

Tweede paasdag, deel 1: tRIO con bRIO en Awash

Tekst & foto’s: Daniël Hereijgers ,

Tweede paasdag, voor de eerste keer 'derde POBparade-dag' en weer volop keuzes. Daniël Hereijgers koos voor de combinatie de Speeltuin - de Bruine Pij en sloot natuurlijk volgens traditie af in het Hijgend Hert. Dit is deel 1, met de jonkies van MacSwordfish, de gelouterde veteranen tRIO con bRIO en ‘steady as she goes’ het hardwerkende en ambitieuze Awash.

MacSwordfish
Buiten regent het, je zou denken dat dat de POBparade niet ten goede komt, maar bij de Speeltuin is daar rond 16:00 uur niets van te merken. Sterker, het staat vol en wordt langzaamaan klam terwijl het café voller blijft stromen met een publiek dat blijkbaar paasvakantie heeft. MacSwordfish, bestaand uit de drie jonkies gitarist Casper Heijstee, zanger/gitarist Victor Wasser en drummer Mark van Reusel, speelde een jaar geleden nog op het Mencia de Mendoza lyceum tijdens talentenavond ZEP. De schare fans is alvast groot. Wat ze maken klinkt toch al heel volwassen. Vergelijkingen met The Black Keys en White Stripes zijn gemaakt voordat een refrein begint. Vooral ook omdat Heijstee en Wasser begonnen als duo, met Wasser als drummer.

Het is gemakkelijk surfen op de golven van de hype die vooral The Black Keys op dit moment maken. Dat is dan ook niet overduidelijk het geval, wat MacSwordfish brengt is origineel, eigen en ja, supervet. Single ‘Love Pollution’ is zwaar hitgevoelig en kan zo op de radio. De overige al opgenomen nummers zitten ook sterk in elkaar en datzelfde geldt voor liedjes die op de playlist titels dragen als ‘Funk (voorstellen’ en ‘Lied met Marks drumsolo’. Vanwege het daverende succes en omdat er nog wat tijd over is, speelt de band ‘Rooftop Dancing Monkeys’ nog eens, wat al snel een meeklapper wordt. En dat is nadat Heijstee in het slotnummer ‘Dr. George And The Magical Antidote’ lekker psychedelische solo’s heeft gespeeld. Iets afwijkend van de rest van de blues/rock en een indicatie van wat er nog van kan komen… Alvast verklapt voor vrijdag 13 april dat ‘Love Pollution’ aprils maandplaat is bij de radiovrienden van Locals United op Stadsradio Breda. Mocht je dat missen dan kun je de vier uitstekende opgenomen songs ook beluisteren op de website van MacSwordfish. Sensationeel optreden!

tRIO con bRIO
Draait al jaren mee in Breda en kiest de optredens naar eigen zeggen tegenwoordig iets zorgvuldiger uit. De POBparade slaan vaste bandleden Frans Ruskus en Leon Weterings van de regelmatig van bezetting en hoeveelheid spelers wisselende band echter niet zomaar over. Uit het ruime arsenaal aan songs  worden vandaag zes akoestische en vier elektrische nummers gekozen, keurig eerst semi-akoestisch en daarna volledig versterkt.

Het fijne aan de POBparade is dat je gewoon kroegen kunt binnenlopen en je kunt laten verrassen. Het nadeel is dat je dan soms vrijwel de hele akoestische set mist zoals in dit geval bij tRIO con bRIO in de Bruine Pij. De laatste rocknummers waarbij Frans Ruskus zijn uitstekende gitaarspel etaleert, zijn zeer de moeite waard en refereren aan de jaren negentig, tijd van de Amerikaanse collegerock, denk aan Dinosaur Jr., of Buffalo Tom en consorten.

Awash
De Bruine Pij is nog steeds aardig vol als Awash aan de set begint en heeft in het begin wat moeite om door te dringen tot de achterkant van het café. Zanger Geert van der Burg kent het klappen van de zweep en gaat er op zijn manier routineus mee om, vertelt gewoon kort waar de liedjes over gaan en laat geen onnodige stiltes vallen bij het stemmen of ombouwen. Drummer Bertwin van Avezaath komt bijvoorbeeld een keertje naar voren om op de cajon te drummer en zo ‘Stop Leaving Me’ met de fraaie openingszin “Stop leaving me, or leave me all alone…” nog wat meer intimiteit mee te geven. Ook zeer mooi is ‘Put Your Arms Around Me’ dat Verburg zingt met enkel begeleiding op piano door toetsenist Maarten de Raad. Awash brengt dit als derde in de set, als het publiek nog niet geheel voor zich gewonnen is en Verburg zingt sterk en met veel gevoel. Zomaar twee hoogtepunten uit een set van een van de betere pop/rock-bands uit Breda die goed onderweg is, met EP ‘Inner Drive’ op zak en een volle agenda tot in ieder geval begin juni.