Slagsmålsklubben zonder wilde haren in Mezz

Geen herhaling van gekte twee jaar terug

Tekst en foto's: Cathelijne de Groen ,

De Zweedse nerds van Slagsmålsklubben keren terug naar de Bredase poptempel Mezz. In 2010 gaven ze hier namelijk ook al een indrukwekkend en energiek optreden. Nerd-8-bit-pop is wel de juiste omschrijving voor hun muziek.

De jongens beginnen bloedserieus aan hun set aan de drie grote tafels vol met apparatuur en instrumenten met nieuwe nummers van het album 'The Garage'. Dat is een wat andere plaat geworden dan we van Slagsmålsklubben gewend zijn. Minder 8-bitpop, meer in de richting van dance en elektro.

Vanavond in Mezz is het toch een behoorlijk ander feestje dan tijdens het vorige bezoek van de Zweden. Er worden beelden geprojecteerd op de voorkant van hun tafels en de jongens zijn geconcentreerd. Ze lopen heen en weer tussen de tafels en instrumenten. Dat is ook eigenlijk het enige dat er op het podium gebeurt. Geen Frej Larsson die op de tafels springt, danst en uit zijn dak gaat. Alle zes zijn ze kalm en koel. Te koel.

Dan valt halverwege de muziek uit. Het publiek roept massaal “Aaahhh”, omdat het lijkt alsof er opzettelijk een korte pauze in de muziek wordt genomen om vervolgens nóg iets harder naar een climax op te bouwen. Helaas blijkt dat er echt iets mis is. In half verstaanbaar Engels vertelt Frej: “We're now switching from eco power to nuclear power”. Tijdens deze break probeert hij het publiek een beetje bezig te houden. Hij meldt ook nog even de omwegen om de website van The Pirate Bay te kunnen bereiken. Toch best aardig.

Gelukkig is het technische probleem op te lossen en gaat Slagsmålsklubben verder met nog wat ouder materiaal. Na de onderbreking is er vanuit de band meer enthousiasme te zien en voelen. Veel nummers komen er echter niet meer en met 'Sponsored By Destiny' is het alweer gedaan. Er komt ook geen toegift. Het publiek heeft zich goed vermaakt en had genoeg aan de muzikale energie. Slagsmålsklubben is wel eens beter in vorm geweest. Ja, hier en daar werd op toetsen en trommels geramd, maar het optreden miste uitstraling. Kleine jongens worden groot en verliezen hun wilde haren? Of hadden we vanavond gewoon pech?

Gezien: Slagsmålsklubben. Mezz, woensdag 18 april 2012.