Breda Barst borrelt na met… When all Lights Dies

“We wilden ooit wel op Breda Barst spelen”

Interview: Lisa Ruskus & Daniël Hereijgers, foto: Robbert Nijs ,

Breda Barst is weer voorbij… Maar wij borrelen nog even na! Via interessante interviews met opvallende acts kun je lezen wat de act zelf van het concert vond, wat de toekomstplannen zijn en natuurlijk spannende anekdotes! When all Lights Dies is een metalmonster uit Etten-Leur, na een heftig optreden als openingsact in de Spaanse Kraag schuiven zanger Jeffrey, gitarist Roy en bassist Gijs aan voor een interview. Drummer Dennis schuift later bij.

“We wilden ooit wel op Breda Barst spelen”

Hoe was het om in de Spaanse Kraag op te treden?
Jeffrey: “Heel vet! We hadden niet verwacht dat het zo vroeg al zo overweldigend vol zou zijn.”
Gijs: “Er waren veel bekende gezichten van het popcollectief Etten-Leur.” “Maar ook veel nieuwe gezichten”, vult Roy aan. Gijs: Het is goed om te zien dat er ook zoveel jongeren, vijftien-/zestienjarigen bij het optreden waren. Toen we in 2008 begonnen wilden we ooit natuurlijk wel op Breda Barst spelen. En als metalband denk je dan natuurlijk meteen aan de Spaanse Kraag.”

Hoe zien jullie When all Lights Dies in de metalscene?
Jeffrey: “Nu we een album hebben, willen we ons meer gaan profileren en proberen te vestigen in de metalscene.”
Roy: "We zijn nu klaar voor de eerste grote stap, elke keer weer een stapje hogerop."
Gijs: "Het is een heel proces van EP naar cd. We zijn steeds meer gaan luisteren: hoe zit de muziek in elkaar?”

Hoe zouden jullie je muziek zelf omschrijven?
Gijs: “We werden weleens hardcore genoemd, maar we willen melodieuzer zijn. We maken een bewuste keuze voor technisch spel en melodie. Eh… progressieve metal, melodische death metal. Geen idee.”
Roy: “We zijn anders gaan denken over de opbouw van nummers. Het is een muziekstuk.”
Jeffrey: “Een nummer moet goed klinken.”
Gijs: “We hebben gekozen voor bepaalde thema’s in nummers, een eigen identiteit voor onze nummers. We hebben de tijd genomen om rustig te bouwen aan de samenhang op de cd. Echt een luxe om het zo te kunnen doen.”

Drieëntwintig oktober komt het eerste album van de vijfkoppige band, 'Transitions' uit. De cd-presentatie vindt plaats in Mezz tegelijk met die van Textures. Hoe is de samenwerking met Textures tot stand gekomen?
Roy: “We kennen Textures persoonlijk, nou ja een beetje.”
Gijs: “We zijn heel trots dat het management van Textures ons heeft gevraagd om met hun de release in Mezz te doen. Het album is ook opgenomen in de studio van Texturesgitarist Bart Hennephof. Zo’n kans om je cd te prestenteren, die laat je niet liggen.”

Hoe ziet de toekomst voor When all Light Dies eruit?
Gijs: “We willen meer optreden, en naar het buitenland. En graag meer festivals natuurlijk.”

En dan de laatste vraag: als je één dag een andere band mag zijn, welke is dat dan?
Gijs: “De drummer van Metallica, niets doen en wel heel veel geld verdienen. Nee, serieus. Incubus. Vorig jaar ben ik naar een optreden van hen geweest en dat was het beste concert ooit!”
Roy: “The Chariot, vanwege hun live-set. Ik vind dat belangrijk, de live-ervaring.”
Jeffrey: “Whitechapel, lekker hard met een absurd vette strot.”
Drummer Dennis is ondertussen ook aangeschoven. Dennis: “Underoath, een christelijke screamo/metalcore band. Niet vanwege dat christelijke, maar wel om de passie en het gevoel dat in hun muziek zit.”