Goed nieuws voor Bredase bands: première 3! groot succes Goed nieuws voor Bredase bands: première 3! groot succes

Tank86, Vanderbuyst en The Fifth Alliance bewijzen werking van nieuwe formule

, Tekst: Daniël Hereijgers, foto’s: Mariska Hoeke

Goed nieuws voor Bredase bands: première 3! groot succes

Tank86, Vanderbuyst en The Fifth Alliance bewijzen werking van nieuwe formule

Tekst: Daniël Hereijgers, foto’s: Mariska Hoeke ,

De eerste editie van 3! beloofde op voorhand een harde te worden, met Tank86, Vanderbuyst en The Fifth Alliance. Mooi initiatief van Mezz om lokale bands met potentie een kans te geven in de grote Dommelsch zaal. Slechts € 7,50 inkom, kwaliteit op het podium en een hoge opkomst, een geslaagd debuut!

Tank86, Vanderbuyst en The Fifth Alliance bewijzen werking van nieuwe formule

De eerste editie van 3! beloofde op voorhand al een harde te worden, met Tank86, Vanderbuyst en The Fifth Alliance. Mooi initiatief van Mezz om lokale bands met potentie een kans te geven in de grote Dommelsch zaal. Slechts € 7,50 was de inkom en de opkomst groot. De bezoekers kwamen niet onbedrogen naar buiten, hooguit met piepende oren.

Tank86
Gregoriaans gezang bij opkomst, het blijven even de laatste zangnoten voor de komende drie kwartier. Want de strikt instrumentale metal van Tank86 is terug in Breda. Zwaar, bulderend, log, razendsnel en technisch zeer verzorgd. Het publiek klapt en juicht tussen de nummers door, maar van echte interactie is nauwelijks sprake. De rockposes en opgestoken vingers ten spijt. Maakt ook niet uit, Breda is gewoon erg blij om ‘Tank’ weer in eigen stad aan het werk te zien. Werk dat door de vele tempowisselingen van zichzelf al boeiend genoeg is. De mannen gaan zichtbaar los op de metalcomposities, bassist Jochum van Weert voorop. Ook al ken je de nummers (nog) niet, Tank houdt je, zelfs bij de traagste dreun, voortdurend met je neus op de feiten gedrukt en laat de aandacht niet verslappen. De opnames voor het tweede album ‘Rise’ zijn al even afgerond, de band is op dit moment nog op zoek naar een label dat het dit jaar kan uitbrengen. En de relatief nieuwe gitarist Harold Aling is ondertussen goed ingespeeld.

Vanderbuyst
Drie langharige mannen in skinny jeans, met hagelwitte sneakers aan, die zo weggelopen lijken uit de jaren zeventig, vroege jaren tachting van de vorige eeuw. Vanderbuyst maakt niet alleen ouderwetse hardrock en metal, het trio ademt en lééft retrorock. Vanaf opener 'Rock Bottom', dat in de Vanderbuyst coverversie eindeloos lijkt, geeft de band een stijlvolle en hardrockende show weg. Songs als ‘December’, ‘Devil’s Pie’ en ‘Filthy Love’ zijn heerlijk cliché en pakkend. Knap hoe ze een uitgekauwd Van Halen-achtig geluid helemaal als nu kunnen laten klinken. Bassist/zanger Jochem Jonkman en drummer Barry van Esbroek spelen soms zelfs op het randje van funky, terwijl gitarist Willem Verbuyst de ene na de andere vette solo uit zijn v-vormige gitaar tovert. Springerig, cool, vol interactie en heftig headbangend. Probeer dan maar eens een tevreden lach te onderdrukken, lukt je niet! "En dat op een zondagmiddag!", zegt Jonkman als rond kwart over negen het laatste nummer wordt ingezet. In maart nog in de buurt, onder andere in de Tilburgse Little Devil en in Xinix in Nieuwendijk, voordat ze op een ongetwijfeld succesvolle Europese tournee vertrekken met de ouwe rockers van Saxon.

The Fifth Alliance

Afsluiter The Fifth Alliance is wereldberoemd in Breda, suck city. Vier mannen en Silvia, de enige dame vanavond. De set begint stemmig met een log metal intro, waar Silvia al snel overheen brult. De podiumpresentatie staat en lijkt ingesleten, de mix van punk, hardcore en metal wordt met volle overtuiging de zaal in geslingerd. Hard, snel en schreeuwerig. Deze zangeres staat haar mannetje wel, maar wat een onvoorstelbaar contrast als ze vriendelijk praat, de bandnaam voorstelt en netjes de andere bands bedankt… Het blijkt dan toch jammer en vreemd als midden in de set de microfoon wegvalt. Je mist iets, zeker omdat Silvia gewoon doorgaat. De Mezz technici lossen het probleem op en we krijgen weer een complete lading ‘TFA’. Hulde ook aan de gitarist met zijn Morrissey (?) shirt, die staat te rocken in al zijn hoekigheid. Wereldberoemd in een Bredase niche. En in zijn soort is The Fifth Alliance ook zeker toonbaar buiten de stadsgrenzen. Toch blijft na het gestructureerde optreden één vraag hangen. Waarom is ze zo kwaad? Dan zouden we het geschreeuw en de teksten vast beter begrijpen. Volgende keer ietsje meer uitleg geven misschien? Nu valt er geen touw aan vast te knopen en raast TFA toch een beetje over de hoofden heen en is deze metalcore meer voor echt geïnteresseerden, waar Tank86 en Vanderbuyst veel eerder succes zullen hebben bij een gemengder publiek.

Op 27 mei mogen de Hammond-rockers van Gingerpig en het al veelgenoemde, maar nog onbekende Car Park Valley samen met een derde act laten zien of 3! vaste voet aan Bredase bodem gaat krijgen. Deze eerste editie was in elk geval zeer geslaagd. En dat op een zondagmiddag…

Gezien: 3! met Vanderbuyst, Tank86 en The Fifth Alliance. Mezz, zondag 9 januari 2011.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda