Customs is overweldigende machine Customs is overweldigende machine

The Me In You prachtige opener

, Tekst: Lisa Ruskus, foto’s: Daniël van der Winden

Customs is overweldigende machine

The Me In You prachtige opener

Tekst: Lisa Ruskus, foto’s: Daniël van der Winden ,

Vrij kort na de invalbeurt voor Das Pop op Breda Barst, keert Customs terug naar Breda. Nu voor een optreden in Mezz, met in het voorprogramma The Me In You. Lisa Ruskus was erbij en genoot.

The Me In You prachtige opener

The Me In You maakt mooie popsongs in de stijl van Sparklehorse, Novastar en Nick Drake. Het is opmerkelijk dat de band nog geen cd uitheeft, want de nummers en de band klinken alsof het Vlaamse vijftal al jaren optreedt. Mooie samenzang, goede band en alles in een prachtige sfeer. Na elk nummer wordt er geswitcht van instrument, wat na het eerste nummer zorgt voor een kleine opstopping.

Het Mezz-publiek laat zich weer van zijn beleefdste kant zien, de band komt nauwelijks over de blijkbaar zeer belangrijke gesprekken die men achter in de zaal bij de bar voert heen. Eeuwig zonde dat ze de mooie liedjes van de The Me in You hebben moeten overstemmen. Het prachtige ‘Low Battery’ blijft de rest van de avond in het geheugen rondzingen en ook de aanstaande singel ‘Girl In Armour’ is erg mooi. Hopelijk gaat de bal aan de rol als de debuutplaat uitkomt, want The Me in You verdient het!

Customs komt op onder een duister muziekje, om vervolgens aan te kondigen dat de band vanavond hun nieuwe, tweede album ‘Harlequins Of Love’ komen presenteren, om vervolgens vrijwel het volledige eerste succesalbum ‘Enter The Characters’ te spelen, wat klopt hier niet? Customs is een scherp afgestelde machine die in rap tempo het publiek om de oren slaat met pakkende songs. De stem van Interpol (Paul Banks), de sound van de jaren tachtig, zowel het elektronische als het ruigere geluid en de looks van David Bowie in zijn Thin White Duke-periode;  Customs combineert al het goede tot iets beters. De band is een machine: de muziek, de bewegingen van frontman Uittebroek, de lichtshow. Het is allemaal nog al overweldigend: de zang staat hard, het licht is in elk nummer alsof je bij The Chemical Brothers staat. Helaas kan dit alles het publiek niet zeer boeien, men blijft lustig babbelen. Duur avondje uit, me dunkt.

Dit Vlaamse viertal is goed, zeer goed. De stijl van de band is classy, ze rocken maar weten ook te verstillen met prachtige nummers zoals ‘Where The Moon Spend His Days’, absoluut het meest geweldige nummer op de debuutplaat. Het optreden is goed, maar wel erg stevig en daardoor niet zo authentiek. Toch niet teveel kwaads over onze zuiderburen, Customs is een fantastisch goede band die er met ‘Harlequins Of Love’ wederom in is geslaagd een ijzersterke plaat af te leveren.

Gezien: The Me In You, Customs. Mezz, zondag 18 december 2011.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda